PREDSTAVA, Predstava “Solunci Govore“ u Narodnom pozoristu, Gradski Magazin

Predstava “Solunci Govore“ u Narodnom pozoristu

PREDSTAVA “SOLUNCI GOVORE“ NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“  NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

Dramski tekst “Solunci govore”, Antonija Đurića,  u režiji Cisane Murusidze i izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Banja Luke, biće izveden  u sredu, 18. februara 2015. godine, na sceni “Raša Plaović”,  Narodnog pozorišta u Beograedu, sa početkom 20.30 časova. Naši glumci povnovo će na sceni nacionalnog teatra oživeti najznačajnije trenutake srpske istorije i podsetiti na veliku pobedu i žrtve koje je naš narod podneo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Ivan Bosiljčić  u ovom komadu kazuje govor regenta Aleksandra, Miodrag Radovanović Mrgud tumači crnogorskog kralja Nikolu, govor Arčibalda Rajsa prenosi Tanasije Uzunović, dok poruku srpske majke kazije glumica Branka Zorić Vasović. U predstavi je korišćen snimak Vase Pantelića koji kazuje zapovest majora Gavrilovića i “Plavu grobnicu” Milutina Bojića i crkveno pojanje u izvođenju Olivera Njega i Vukašina Savića. U predstavi igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

Predstava “Solunci govore” odigrana , 29. novembra 2014. godine, u Moskvi, u okviru Međunarodnog pozorišnog festivala “Zlatni vitez”, gde je nagrađena Specijalnim priznanjem za očuvanje sećanja na  borbu srpskog naroda za oslobođenje u Prvom svetskom ratu.

Jedna od kultnih i najposećenijih predstava protekle sezone, “Solunci govore”, uvrštena je u zvanični program obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, a pod visokom je pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i Republike Srpske g. Tomislava Nikolića, g. Milorada Dodika i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije . Svoj blagoslov ovom pozorišnom projektu dao je i Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Značajne promene na čelu kompanije Nelt u Bosni i Hercegovini, Gradski Magazin

Značajne promene na čelu kompanije Nelt u Bosni i Hercegovini

Cerovina novi potpredsednik Grupe, Sikimić od 1. maja nova izvršna direktorka Nelt Grupa je u …

, Otvoren je novi salon Forma Ideale u poslovnom delu Sava Centra, Gradski Magazin

Otvoren je novi salon Forma Ideale u poslovnom delu Sava Centra

„Za svaki deo vašeg doma, u svakom delu Beograda“ Novi Forma Ideale salon, šesti po …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin