PREDSTAVA, Predstava “Solunci Govore“ u Narodnom pozoristu, Gradski Magazin

Predstava “Solunci Govore“ u Narodnom pozoristu

PREDSTAVA “SOLUNCI GOVORE“ NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“  NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

Dramski tekst “Solunci govore”, Antonija Đurića,  u režiji Cisane Murusidze i izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Banja Luke, biće izveden  u sredu, 18. februara 2015. godine, na sceni “Raša Plaović”,  Narodnog pozorišta u Beograedu, sa početkom 20.30 časova. Naši glumci povnovo će na sceni nacionalnog teatra oživeti najznačajnije trenutake srpske istorije i podsetiti na veliku pobedu i žrtve koje je naš narod podneo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Ivan Bosiljčić  u ovom komadu kazuje govor regenta Aleksandra, Miodrag Radovanović Mrgud tumači crnogorskog kralja Nikolu, govor Arčibalda Rajsa prenosi Tanasije Uzunović, dok poruku srpske majke kazije glumica Branka Zorić Vasović. U predstavi je korišćen snimak Vase Pantelića koji kazuje zapovest majora Gavrilovića i “Plavu grobnicu” Milutina Bojića i crkveno pojanje u izvođenju Olivera Njega i Vukašina Savića. U predstavi igraju: Marija Đajić, Saša Simović, Stefan Kovačević, Ivan Perković, Darko Ivić, Danilo Kerkez i Srđa Bjelogrlić.

Predstava “Solunci govore” odigrana , 29. novembra 2014. godine, u Moskvi, u okviru Međunarodnog pozorišnog festivala “Zlatni vitez”, gde je nagrađena Specijalnim priznanjem za očuvanje sećanja na  borbu srpskog naroda za oslobođenje u Prvom svetskom ratu.

Jedna od kultnih i najposećenijih predstava protekle sezone, “Solunci govore”, uvrštena je u zvanični program obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, a pod visokom je pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i Republike Srpske g. Tomislava Nikolića, g. Milorada Dodika i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije . Svoj blagoslov ovom pozorišnom projektu dao je i Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Milka pokreće veliku nagradnu igru OMILJENI MILKA UKUS, Gradski Magazin

Milka pokreće veliku nagradnu igru OMILJENI MILKA UKUS

Milka, jedan od najpoznatijih svetskih brendova čokolade, poziva vasda učestvujete u velikoj nagradnoj igri pod …

Modne istorijske priče iz srca grada, Gradski Magazin

Modne istorijske priče iz srca grada

 Malo ko danas zna, kada prolazi ulicom Kneza Mihaila u Beogradu, da su neke od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin