, Predstavljen status Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 na sastancima sa organizacijama civilnog društva i sa industrijskim sektorom, Gradski Magazin

Predstavljen status Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 na sastancima sa organizacijama civilnog društva i sa industrijskim sektorom

, Predstavljen status Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 na sastancima sa organizacijama civilnog društva i sa industrijskim sektorom, Gradski Magazin
Ministarstvo zaštite životne sredine 17. i 18. 12. predstavilo status Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 na sastancima sa organizacijama civilnog društva i na skupu održanom u Privrednoj komori Srbije u vezi sa obavezama industrije u okviru Poglavlja 27
Na skupu posvećenom dijalogu između Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 i civilnog sektora, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 Ivan Karić istakao je da očekuje da će do kraja 2019. godine biti spremna pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene i da se nakon toga očekuje i otvaranje Poglavlja.
Državni sekretar je dodao da životna sredina još uvek nije prepoznata kao jedan od najvećih prioriteta u Srbiji, ali da će ona to svakako biti vrlo brzo.
– Ovo je najobimnije i najzahtevnije poglavlje i očekujem da će postati tema od nacionalnog prioriteta. Prvi koraci su već realizovani – rekao je Karić i otvorio teme debate: kvalitet vazduha, Direktiva o industrijskim emisijama, direktive vezane za sektor zaštite prirode, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao teme koje najviše zanimaju organizacije civilnog društva. Naglašen je i krajnji cilj Vlade Srbije – da se urušen ili nedovoljno kvalitetan sistem zaštite životne sredine, pre svega zaostavština industrijskog i istorijskog zagađenja, podigne na odgovarajući nivo i da podizanje ekološke svesti, zaštita životne sredine i zdravlje građana Republike Srbije budu prioriteti u radu na ovoj pregovaračkoj poziciji.
Govoreći o proceduri za otvaranje Poglavlja 27, Karić je naveo da je Ministarstvo pripremilo drugi Nacrt pregovaračke pozicije za neformalne konsultacije sa Evropskom komisijom, koji će Evropskoj komisiji biti predat 28. decembra 2018. Nakon toga se očekuju ponovni komentari Evropske komisije i tehničke konsultacije, kao posle prvog Nacrta koji je predat 5. juna 2018, a u cilju unapređivanja pregovaračke pozicije.
Kao deo priprema za drugi Nacrt Pregovaračka grupa je organizovala pomenute konsultacije sa civilnim sektorom, Privrednom komorom Srbije, predstavnicima industrijskog sektora, lokalnim samoupravama. Na skupu sa civilnim društvom 17. decembra govorili su i predstavnici projekta IED – Centra za čistiju proizvodnju Srbije, eksperti sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.
– Videćemo kojim će se tempom otvaranje Poglavlja odvijati jer to zavisi od Evropske komisije i Brisela, ali očekujem da pripremimo pregovaračku poziciju za kraj sledeće godine – rekao je Karić i dodao da Poglavlje 27 neće biti samo još jedna stepenica ka EU, već kvalitetan dokument koji će definisati šta je potrebno uraditi u životnoj sredini, koji su rokovi da se to uradi, koliko je novca potrebno i iz kojih izvora finansiranja.
Karić je naglasio i da je pomoć Kraljevine Švedske kroz ENVAP projekat pridruživanja u oblasti životne sredine od ključne važnosti za Poglavlje 27.
U okviru pomenutog plana konsultacija Ministarstva, 18. 12. 2018. godine je održan i skup u Privrednoj komori Srbije u vezi sa obavezama industrije u okviru Poglavlja 27. Time je završen krug konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, pre slanja Pregovaracke pozicije na druge, neformalne konsultacije sa Evropskom komisijom. Na skupu u PKS su razmatrane sleće teme aktuelne za industrijski sektor: Specifični plan implementacije za Direktivu o industrijskim emisijama, implementacija Direktive o otpadu kao i status Pregovaračke pozicije za hemikalije i biocidne proizvode.
Prisutnima se obratio direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac, koji je istakao da je shvatanje problema industrije ozbiljno i da nas kao društvo i državu čeka veliki posao.
– Dobijamo dobre informacije i od kolega koji su u sličnoj situaciji. Svako od industrijskih preduzeća ima svoju specifičnu priču. Imajući u vidu teške godine koje smo prošli, ta priča je vezana i za tehnološko zaostajanje, i za formalno-pravne probleme i sve to zajedno čini jedan konglomerat iz koga se čini da je nemoguće izaći. S druge strane, jako je bitno da znamo da u zajedničkom radu možemo da damo dovoljno informacija onima koji zakonodavni okvir kreiraju – rekao je Lutovac, naglašavajući veliko interesovanje privrednika za ovaj događaj.
Prof dr Mirjana Drenovak Ivanović, članica Pregovaračkog tima Republike Srbije za Poglavlje 27, naglasila je da nas očekuje finalizacija specifičnih planova implementacije, kao i da su tokom skupa predstavnici industrije mogli od eksperata koji rade na pripremi specifičnog plana implementacije da saznaju nove podatke i da dobiju odgovore na pitanja sa kojima se svakodnevno susreću.
– Vrlo često se zaštita životne sredine shvatala kao „druga strana reke“ u odnosu na industriju ili na privredu, ali ekonomija 21. veka jeste ekonomija novih tehnologija, zelena ekonomija, i mora da ide ruku pod ruku sa industrijom i privredom i samo tako možemo da pomognemo kvalitetu životne sredine, ali i građanima i građankama Srbije – rekao je Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i šef Pregovaračke grupe 27.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin