toplane, PREDVEČE POČINJE GREJANJE: Zbog pada temperature “Elektrane” od danas isporučuju toplotnu energiju!, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

PREDVEČE POČINJE GREJANJE: Zbog pada temperature “Elektrane” od danas isporučuju toplotnu energiju!

Stanovi Beograđana će danas od popodnevnih časova biti topli, najavljuju nadležni iz “Beogradskih elektrana”!


Zbog najavljenih srednjih temperatura koje će u prestonici biti niže od 12 stepeni Celzijusa, radijatori će biti zagrejani.

Iz “Beogradskih elektrana” apeluju da se do 15. oktobra, odnosno do zvaničnog početka grejne sezone, prijavljuju samo kvarovi curenja ili negrejanje celih stambenih jedinica.

Kako je istakao Zoran Spasenovski, direktor Direkcije za proizvodnju, trenutno se “Beogradske elektrane” nalaze u režimu funkcionalnih proba, što podrazumeva “ispitivanje funkcionalnosti sistema u hladnom dinamičkom režimu”.

– Gradska odluka prema kojoj “Beogradske elektrane” isporučuju toplotnu energiju kaže da u periodu od 1. do 14. oktobra, ukoliko srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni ili niža, počinje sa isporukom toplotne energije našim korisnicima – rekao je Spasenovski za RTS.

– Prognoza kaže da će temperature biti niže od 12 stepeni, “Elektrane” od danas počinju takozvane tople probe, što znači da će naši korisnici u kasnim popodnevnim časovima imati tople radijatore.

Spasenovski takođe ističe da “Elektrane” sa radom počinju u 8.00, kada se zagreva sistem, a za to je potrebno određeno vreme pošto je toplovodna mreža velika i dužine je preko 1.600 kilometara.

– To je ogromna količina vode koju treba uzgrejati, a sistem iz statičkog prelazi u dinamičko stanje. To treba odraditi polako da ne bi došlo do nekih havarija – tvrdi Spasenovski.

– Što se tiče dovoljne količine gasa za ovu sezonu, “Elektrane” su na vreme potpisale sve potrebne ugovore sa isporučiocima energenata. Najbitniji je onaj sa “Srbijagasom” zato što prirodni gas čini 96 procenata u ukupnoj potrošnji naših energenata. Naravno, nabavili smo i alternativna goriva, kao što su ugalj, pelet, mazut i nafta. Ukoliko bi došlo do takve situacije, “Beogradske elektrane” su dužne po odluci da obezbede alternativno gorivo za 15 dana.

REKLAMACIJE

BEOGRADSKE elektrane apeluju na korisnike da ne upućuju reklamacije Dispečerskom centru ukoliko im radijatori nisu topli.

Izuzetno je važno da stanari ne prijavljuju problem pojedinačno nego da se uputi zahtev od strane upravnika zgrade da ekipa “Elektrana” dođe i proveri sistem.

Basta: Građani neće imati problema

Građani neće imati problema sa snabdevanjem toplotnom energijom u narednom periodu, “Beogradske elektrane” imaju rešenje – kaže Rade Basta, direktor ovog komunalnog preduzeća, povodom izjave predsednika Vučića u Kranju o energetskoj krizi.

Basta je takođe apelovao na Ministarstvo rudarstva i energetike da hitno preduzme mere za rešavanje energetske krize, primetivši da ministarstvo nije do sada napravilo krizni štab i sazvalo hitan sastanak za rešavanje ovog gorućeg problema.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Elegantan dom uz komode u kašmir dekoru, Gradski Magazin

Elegantan dom uz komode u kašmir dekoru

Ukoliko želite istaknuti detalj u vašem enterijeru, razmislite o komodi. Pored izraženog stila, komoda je …

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin