Premijera filma “Sijene”, Gradski Magazin

Premijera filma “Sijene”

Premijera filma “Sijene”u Domu Omladine. Ekskluzivni intervju Miloša Ljubomirovića!

Kada pomislimo da je kulture I umetnosti u Srbiji sve manje, jer su budžeti za istu minorni, ili ih uopšte nema, pojave se mladi i ambiciozbi ljudi, koji nas uvere da,na sreću, ipak nije tako. Da se stvari mogu preokrenuti, a snovi ostvariti ukoliko se oko njih potrudimo, dokazuje kratkometražni film debitanta Miloša Ljubomirovića ,,Sjene, koji govori o sudbini Mladobosanca nakon atentanta. Film će imati beogradsku premijeru 25.oktobra u  Domu Omladine. Porazgovarali smo sa Milošem, koji završava master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, i koji je pokušao da nam približi radnju filma, kao i zbog čega ga vredi pogledati.

Kako si došao na na ideju da snimiš film ,, Sjene” ?

Hteo sam prvo da uradim dokumentarni film o Sarajevskom atentatu i tokom istraživanja istorijske građe uvideo sam da postoji zanimljiva ne ispričana priča o sudbini Mlado Bosanaca i rešio da se njome bavim i to u igranoj formi.

Ti si ujedno I producent ovog filma. Da li se I ranije bavio produkcijom, I kako si se snašao u toj ulozi?

Na ovom nivou produkcije nisam. Mislim da sam se dobro snašao, dobio sam dosta pohvala na moj produceski rad. Završio sam Fakultet organizacionih nauka pre nego što sam upisao Fakultet dramskih umetnosti i znanja koje sam stekao na FON-u su mi jako pomogla. Imao sam dosta i radnog iskustva u delu organizacija a produkciju shvatam kao funkciju organizacije na filmu tako da nije bilo većih problema.

Koliko su traje pripreme?

Pripreme za film su trajale dosta dugo. Od početne ideje prošlo je skoro dve godine. Bavimo se istinitim događajem, a to zahteva posebnu i kvalitetnu pripremu jer takav film nosi i veliku odgovornost.

Film, između ostalog, govori I o žrtvovanju zarad neke bolje budućnosti. Da li veruješ da ta vrsta dobrote I ne sebičnosti I danas postoji ?

Postoji ali u manjoj meri i nekako je latenta. Imamo dosta ventila kroz socijalne mreže i mislimo da smo srećniji nego što zapravo jesmo. Moderne tehnologije su nam donele dosta dobrog ali su nas udaljile jedne od drugih pa postajemo usamljeni i sebični. Ipak, verujem da su ispred nas bolji dani. U to me je uverila solidarnost tokom poplava ove godine.

S obzirom na to, da se radnja filma odvija u Češkoj, na kojim ste lokacijama snimali ?

U Beogradu i Padinskoj Skeli. Za dugometražni film koji pripremamo nadam se da ćemo snimati na orginalnim lokacijama.

Okupio si izvanrednu glumačku ekipu. Kao je bilo sarađivati sa istom?

Na trenutke divno, na trenutke manje divno. U svakom slučaju zanimljivo. Zahvalan sam glumcima za sve što su pružili filmu.

Interesanto je to, da u filmu nema nijednog ženskog lika. Kako komentarišeš to, da je glumica sve više a ženskih uloga nedovoljno?

Mislim da je neki odnos ženskih i muških uloga kod nas na nivou svetske kinematografije. Možda ih školujemo previše a to je nedostatak sistema. Ali ako možemo da školujemo toliko zdravstvenih i prosvetnih radnika da nam sede bez posla možemo da školujemo i višak dramskih umetnica. Naš se film bavi zatvorom za muškarce tako da je odsustvo ženskih likova sasvim razumljivo.

Zavrašavaš Master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, ovo je ujedno i tvoj Master rad. Kakve utiske nosiš sa akademije ?

Ovih dve godine koje sam proveo na FDU su bile jako korisne za mene. Puno sam kontakata ostvario i puno znanja stekao. Bilo je tu i dosta sujete ali se trudim da na to ne gledam kao na nedostatak fakulteta već kao na mane pojedinaca.

Koliko je teško biti reditelj u Srbiji?

Ovo je moj prvi rediteljski film tako da Vam na to pitanje mogu odgovoriti za nekih godinu dana.

Nedavno ste imali premijeru ,, Sjena“ u Boru, kako je na film reagovala tamošnja publika?

Veoma dobro! Ja sam izuzetno zadovoljan. Emotivno sam se ispraznio radeći film ovoliko dugo pa negde nisam bio u stanju da na pravi način primim pohvale ali mi je drago da ih je bilo.

Premijera filma je zakazana za 25. Oktobar u Domu Omladine. Zbog čega bi beogradska publika trebala da dođe i pogleda ga?

Treba da dođe da posluša tribinu o Mladoj Bosni na kojoj će se detaljnije upoznati sa ideologijom te organizacije. Publika Sjene treba da pogleda jer je jedini film koji se bavi sudbinom Mlado bosanaca nakon atentata i suđenja. Takođe, film nosi snažnu univerzalnu poruku i neće Vas ostaviti ravnodušnim.

Pogledajte trailer za film “Sjene”

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda, Gradski Magazin

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda

Zimska sezona na omiljenoj destinaciji celog regiona, zvanično se otvara 7. decembra sa manifestacijom Ski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin