Premijera, Premijera predstave “Čudo u Šarganu” 20. februara, Gradski Magazin

Premijera predstave “Čudo u Šarganu” 20. februara

Premijera drame Ljubomira Simovića „Čudo u Šarganu“ u režiji Egona Savina biće održana 20-tog februara 2015. na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Sa Ljubomirom Simovićem naša dramska literatura i pozorište dobili su jednog sjajnog, prvorazrednog autora. Do pre godinu dana poznat kao vrstan pesnik, Simović je Hasanaginicom najavio, a Čudom u Šarganu nedvosmisleno potvrdio da je poeta u drami našao formu za originalan, izuzetno sugestivan, lokalno-nacionalan i intelektualno univerzalan iskaz. U Čudu u Šarganu okosnicu čini ironizacija mita o svrgnuću (kralja) Boga, a Simović time aludira na žalosno stanje stvari u savremenom društvu u kome je gubitak tradicije i duhovnosti konačan…

– „Poslednjih dana, kako se bliži ova premijera, ja je iz noći u noć sanjam…Sve vreme sanjam nekakve katastrofalne situacije. Recimo, sanjam da je uoči premijere odjednom nestalo struje u celoj zgradi. Drugi put sanjam da u pozorište uopšte ne može da se uđe zbog poplave. Treći put sanjam kako je odjednom negde nestalo pola ansambla, a predstava samo što nije počela…Međutim, ja sam se setio nečega vrlo važnog, a to je kako su naše bake tumačile snove. Ako ste, recimo, sanjali da vam je neko umro, onda je to odlično – produžili ste mu život. Ako ste sanjali da ste bolesni – onda ste na javi izvanredno zdravi. Tako da, pretpostavljam da će ovi moji ružni snovi da se završe prema prognozama naših baka. Inače, ako hoću da budem iskren, moram da vam priznam da sam mimo običaja uzbuđen pred ovu premijeru. „Čudo u Šarganu” se igra u potpuno drugačijim okolnostima, o odnosu na one od pre punih četrdeset godina, pred potpuno novom publikom i sa potpuno novom generacijom glumaca.”

Premijera, Premijera predstave “Čudo u Šarganu” 20. februara, Gradski Magazin

Simović premešta scenu života u današnje, ili jučerašnje društvo, izvodi na pozornicu naše poznanike, sugrađane, savremenike.

Reč reditelja Egona Savina možemo shvatiti kao pojašnjenje – zašto baš ovaj komad?

„Bili smo dužni da uradimo jedan „Šargan” koji je svestan svih posledica socijalnog beznađa. Zašto? Zato što inspiratori slepe pohlepe ponovo prizivaju rat i revoluciju. Život nije koncipiran da bude srećan. Život je više- manje niz nesreća koje dolaze same, i još više onih koje izazivamo neumornim traganjem za srećom. U „Šarganu” je nesreća istinito i duboko usađena u životnu istinu, autentičnost je gotovo faktografska, paradoksalno upakovana u jedan poetski metaforički jezik. To je Šekspirovski postupak”, rekao je Egon Savin, kome nije prvi put da režira ovaj tekst. Režirao ga je i pre dvadeset godina u srpskom Narodnom pozorištu.

„U pozorištu nema sreće i nesreće, ima samo vrednog rada. Koristim ovu priliku da se zahvalim  glumcima i saradnicima što smo ipak uspeli da dođemo do jednog rezultata sa kojim možemo biti zadovoljni. Ovaj komad postavlja konačna, slojevita  pitanja na koja nije bilo lako davati teatarske odgovore. Zaista nije bilo lako biti ravnopravan prema ovakvom delu, ali smo zbog ljubavi prema ovom poslu došli do veoma značajnih rezultata.”, dodao je Savić.

„Ono što je bila moja uloga ovde je da otkrivam ono što možda nije još napisano ili ono što nije na prvi mah prepoznato. Ja sam se sve vreme pitao gde je studirao gospodin Simović ovu dramatursku veštinu, te mi je jedini logičan odgovor bio da mnogi veliki pisći stvaraju velika dela pisajući poezije na početku. Ova predstava će biti izvanredna.- rekao je dramaturg predstave Slavko Milanović.

Kako bi predstava bila uspešna, nije dovoljno da priča bude dobra, reditelj kreativan a kostimograf inspirisan. Štaviše, sav taj trud pada u vodu, ukoliko oni koji bi predstavi trebalo da udahnu život – u tome omanu. Koliko god svaki pojedinac iza zavese bio bitan, ipak je naveći teret, a srazmerno njemu i najveća slava, na onima koje vidimo pred nama – glumcima.

I svi do jednog su se složili da je ovo bio jedan neverovatan izazov. Izuzetno težak i naporan, ali ujedno i jedan od onih koji karijeri daju zlatnu nit.

Glumačku ekipu čine : Dušanka Stojanović (Ikonija), Nataša Ninković(Gospava), Hana Selimović(Cmilja), Ivan Bosiljčić(Anđelko), Aleksandar Đurica(Mile), zatim Nebojša Kundačina(Stavra), Predrag Ejdus(prosjak), Branko Vidakovic(skitnica), Sloboda Mićalović( Jagoda), Boris Pingović(Vilotijević), Bojan Krivokapić(Islednik), Aleksandar Srećković(Manojlo), Nikola Vujović(Tanasko) i statisti Milan Šavija, Milan Dmitrović.

Postavka je više nego dobra, priča je, prosto rečeno, sjajna. Kvalitet srpskog pozorišta u svom punom sjaju zasijaće 20. februara.

Da li je zaista potrebno da vas pozivamo?

 

Andrea Matović

Strahinja Nikolić

O Gradski Magazin

Proveri takođe

EXIT, Glasanje je počelo: EXIT ponovo u trci za najbolji evropski festival!, Gradski Magazin

Glasanje je počelo: EXIT ponovo u trci za najbolji evropski festival!

Višestruko nagrađivani EXIT festival i Sea Star koji EXIT tim organizuje u susednoj Hrvatskoj i …

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Gradski Magazin

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga

Proteklog vikenda, na Sajmu knjiga, održana je promocija autorskog dela Ivane Blečić „Sama među ljudima“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin