Kosta Bradić, Preminuo slikar Kosta Bradić, Gradski Magazin

Preminuo slikar Kosta Bradić

Kosta Bradić je rođen 1927. u Đevđeliji. Diplomirao je 1954. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Nakon završene akademije usavršavao je slikarstvo u Rimu i Parizu gde se upoznao sa novim umetničkim pravcima. Fresko slikarstvo je usavršavao u Atini kod čuvenog ikonopisca oca Stamatisa.

Bio je jedan od istaknutih predstavnika Medijale, umetničke grupe osnovane 1953. godine u Beogradu, kojoj su pripadali Olja Ivanjicki, Milić od Mačve i drugi istaknuti umetnici iz bivše Jugoslavije. Njegov umetnički stil karakteriše prisustvo renesansnih detalja i nadrealističkih elemenata.

Kosta Bradić, Preminuo slikar Kosta Bradić, Gradski Magazin
Slika Koste Bradića

Bio je profesor na Akademiji za crkveno slikarstvo i konzervaciju. Nosilac je zvanja “zaslužni umetnik” i dobitnik nekoliko inostranih nagrada. Od posebnog značaja je nagrada koju je dobio od patrijarha moskovskog i cele Rusije Alekseja II. Istaknuti slikar izlagao je na brojnim izložbama kod nas i u inostranstvu. U galeriji “Progres” u Beogradu, Bradić je predstavio ciklus slika “Božićna himna”, 2003. godine, sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla. “Slikarstvo Koste Bradića čini se danas pojavom od izuzetne vrednosti, ta vrednost ima tri aspekta. Svoje autonomno poreklo, izuzetnu čistotu, potpunu pročišćenost, jedinstvenu dubinu i neiscrpnost izražajnih mogućnosti”, istakao je jednom prilikom istoricar umetnosti Đorđe Kadijević.

Bradić će biti sahranjen u sredu, 17. decembra, u 11.30, na groblju Lešće u Beogradu.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!, Gradski Magazin

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!

Nakon kratke letnje pauze, u Kulturnom centru Blace biće održana prva u novom ciklusu edukativnih …

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!, Gradski Magazin

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!

5. avgusta u Sarajevu održano je deveto izdanje sportsko-turističkog događaja “Bentbaša Cliff Diving” koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin