Najnovije Vesti
Kosta Bradić, Preminuo slikar Kosta Bradić, Gradski Magazin

Preminuo slikar Kosta Bradić

Kosta Bradić je rođen 1927. u Đevđeliji. Diplomirao je 1954. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Nakon završene akademije usavršavao je slikarstvo u Rimu i Parizu gde se upoznao sa novim umetničkim pravcima. Fresko slikarstvo je usavršavao u Atini kod čuvenog ikonopisca oca Stamatisa.

Bio je jedan od istaknutih predstavnika Medijale, umetničke grupe osnovane 1953. godine u Beogradu, kojoj su pripadali Olja Ivanjicki, Milić od Mačve i drugi istaknuti umetnici iz bivše Jugoslavije. Njegov umetnički stil karakteriše prisustvo renesansnih detalja i nadrealističkih elemenata.

Kosta Bradić, Preminuo slikar Kosta Bradić, Gradski Magazin
Slika Koste Bradića

Bio je profesor na Akademiji za crkveno slikarstvo i konzervaciju. Nosilac je zvanja “zaslužni umetnik” i dobitnik nekoliko inostranih nagrada. Od posebnog značaja je nagrada koju je dobio od patrijarha moskovskog i cele Rusije Alekseja II. Istaknuti slikar izlagao je na brojnim izložbama kod nas i u inostranstvu. U galeriji “Progres” u Beogradu, Bradić je predstavio ciklus slika “Božićna himna”, 2003. godine, sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla. “Slikarstvo Koste Bradića čini se danas pojavom od izuzetne vrednosti, ta vrednost ima tri aspekta. Svoje autonomno poreklo, izuzetnu čistotu, potpunu pročišćenost, jedinstvenu dubinu i neiscrpnost izražajnih mogućnosti”, istakao je jednom prilikom istoricar umetnosti Đorđe Kadijević.

Bradić će biti sahranjen u sredu, 17. decembra, u 11.30, na groblju Lešće u Beogradu.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Vladimir Gvojić, Vladimir Gvojić polaskan priznanjem Car Konstantin: Nagrada mi predstavlja više nego što mogu da opišem!, Gradski Magazin

Vladimir Gvojić polaskan priznanjem Car Konstantin: Nagrada mi predstavlja više nego što mogu da opišem!

Radi ono što voliš i uvek daj svoj maksimum reči su koje najbolje opisuju glumca …

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!, Gradski Magazin

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!

Kada se predano radi na promociji, a prirodnim dobrima rukovode profesionalci kao što je to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.