Preventivom do zdravog osmeha, Preventivom do zdravog osmeha, Gradski Magazin

Preventivom do zdravog osmeha

Preventivom do zdravog osmeha, Preventivom do zdravog osmeha, Gradski MagazinTek svaki šesti stanovnik naše zemlje, stariji od 25 gоdinа, imа svе svоје zubе, pokazuju najnovija istraživanja. Ova brojka je dovoljna da se upali alarm koji nas upozorava na nedovoljno znanje o oralnoj higijeni i pre svega, da još uvek nemamo svest o tome koliko je bitna preventiva.

Jedan od najpoznatijih premium brendova za oralnu higijenu Curaprox, koji već 20 godina posluje u Srbiji, održao je edukativnu panel diskusiju o oralnom zdravlju naših građana u ekskluzivnom prostoru Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Stručni saradnici su na panelu govorili o važnosti preventive, a razbijeni su mnogi mitovi i zablude u vezi sa oralnom higijenom.

O korisnim i primenjivim savetima, ali i o statističkim podacima gde se kao nacija trenutno nalazimo, govorile su prof. dr Radmila Obradović, specijalista parodontologije i oralne medicine, sertifikovani predavač iTOP programa, vanredni profesor na Medinskom fakultetu u Nišu, odsek Stomatlogija i na fakultetu Medinskih nauka u Kragujevcu na katedri stomatologije i dr Nataša Martić, specijalista parodontologije i oralne medicine i sertifikovani predavač iTOP programa.

Preventivom do zdravog osmeha, Preventivom do zdravog osmeha, Gradski MagazinNa pitanje da li je zdrav osmeh ugrožen u Srbiji, doktorka Obradović kaže da smo za lepotu osmeha prvenstveno zaduženi i odgovorni mi sami. Pravilnom i redovnom higijenom i negom usta i zuba čuvamo njihovo zdravlje.

,,Iznenadiće vas podatak da čak 11,1 odsto stanovnika Srbije nema nijedan svoj prirodni zub. Adekvatnom preventivom, redovnom i pravilnom oralnom higijenom verujemo da možete doživotno sačuvati zdrave zube i desni. Osmeh u Srbiji, ne mora biti ugrožen, samo je bitno da ovakvim edukacijama što više probudimo svest kod građana i objasnimo koliko je zapravo bitno voditi računa o oralnom zdravlju” rekla je profesorka doktorka Obradović.

Preventivom do zdravog osmeha, Preventivom do zdravog osmeha, Gradski MagazinBriga o oralnoj higijeni počinje i pre pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni detetovih usta zaduženi su roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utiču i na dete. Dr Nataša Martić savetuje da deci treba usaditi svakodnevnu obavezu pranja zuba, jer higijena se uči od malih nogu.

,,Moram da naglasim da ako pravilna nega nije započeta u ranijim godinama, nikad nije kasno da se počne. Zdravi ste ukoliko su vam usta zdrava, a nekoliko osnovnih stvari će vam pomoći da održavate pravilnu oralnu higijenu.Temeljna nega, uz korišćenje meke četkice, paste za zube bez NLS-a (deterdzenta), bez triklosana, i bez mikroplastike,  interdentalne četkice i pravilnih tehnika je dobar put ka zdravom i lepom osmehu. Svakako preventivni pregledi i poseta stomatologu preporučuju se na šest meseci i jako su bitan deo rutine”  rekla je doktorka Martić.

Zdrav osmeh je uspeh, poručuje Švajcarska kompanija Curaprox, čiji se proizvodi razvijaju i dizajniraju u Švajcarskoj od 1972. godine, ovaj brend kontinuirano radi na edukaciji o poznavanju oralne higijene u Srbiji, unosi novine i ukazuje na važnost preventive.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

Young Lions Srbija okuplja mlade kreativce – Podržavamo mlade, afirmišemo Srbiju

Srbija i ove godine traži nove mlade zvezde komunikacijske industrije – počinju prijave za takmičenje Young …

, Položena vremenska kapsula u temelje budućeg RIVA shopping centra u Velikoj Plani, Gradski Magazin

Položena vremenska kapsula u temelje budućeg RIVA shopping centra u Velikoj Plani

„Gradnjom RIVA shopping centra na više od 6.000 m2 i uključivanjem firmi iz Velike Plane …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin