Prisećanje na film “Varvari”, Gradski Magazin

Prisećanje na film “Varvari”

“Varvari” nisu bili toliki varvari

Prošlo je pola godine kako je ovaj film izašao, ali mišljenje o njemu se nije promenilo niti će se ikada promeniti.

U prvu ruku, svi pomisle: “Evo ga još jedan navijački film, dosta represije nad navijačima, dosta blaćenja navijačkog sveta.” U prvu ruku, ja sam pomislio:”Ajde da vidimo da li ovaj film valja, da li je dorastao da stoji rame uz rame sa “Football factory” filmom.” U prvu ruku, reditelj filma je pomislio:”Ajde da istripujem publiku, da pomisle da je ovo još jedan navijački film”. Ovaj film je sve, samo ne navijački.

Naravno reč “sve”, u ovom kontekstu, označava ništa. Radnja filma, koja se dešava u Mladenovcu, nas upoznaje sa dva “najbolja” ortaka Lukom i Flešom koji su, valjda, pripadnici navijačke grupe “Varvari” nekog petorazrednog fudbalskog kluba. Moram da napomenem da su u pitanju sve amaterski glumci, ne mislim ni u kakvom pogrdnom smislu, već nisu profesionalni glumci.

Sama priča filma je veoma rasplinuta, glavni lik u filmu Luka ima rasturenu porodicu, u potrazi je za svojim ocem, ima devojku koja mu nije devojka, ima ortaka koji mu i nije baš neki ortak, ima probleme sa zakonom u državi u kojoj ne postoji zakon, probleme sa ljudima koji i nisu baš pravi ljudi, generalno svaki segment njegovog života je problem. Čekajte, pa gde su tu navijači ? Nigde, to je samo sporedna stvar u njegovom životu, pošto, očigledno, nema glavni cilj kao što ni sam film nema neki cilj. Dobijamo osećaj kako je kamera ubačena u period života mladog, prigradskog momka i upućuje nas u njegove probleme. Dosta puta kamera gleda junaku u ledja i njegovog potiljak i pomno, nekako i dosadno, prati njegovo kretanje. Publici je ostavljeno da bira koga će da krivi za tu situaciju što mu se dešava, ali ono sto koči ceo film je da nema tenzije ili dinamke, nekog jačeg inteziteta, nema napetosti koja će da vas vuče kroz priču i da vidite šta je sledeće. Vrhunac nasilja u filmu je kada on kolima udari nekog fudbalerčića na motoru i ovaj padne sa njega, tako da ne morate da brinete da će film zbog nasilnosti da izazove neki kontra-efekat kod omladine, jer omladina ga neće ni gledati. Broj ljudi u sali, iako je premijera bila pre samo par dana od tog dana kojeg sam gledao, je bio toliko mali da smo svi zajedno mogli da odigramo jednu partiju pokera.

Sve u svemu, film “Varvari” nije ispunio moja očekivanja, jer me je “trejler” toliko “naložio” da će ovo da bude surova navijačka prica, kada ono ustvari ispade jedna “limunada” od priče mlađeg sistematično upropašćenog buntovnika. Jedina svetla tačka, po meni, u filmu je bila da on, ipak, i posle batina koje je dobio od svojih drugara, se vratio na tribinu i nastavio navijanje.

Iskoristio bih rečenicu vezano za kraj ovoga, iz filma “Football factory”.

 -After all that you really do have to ask yourself if it was all worth it… course it fucking was!

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država, Gradski Magazin

Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je u toku koordinisana akcija uklanjanja …

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin