SKC, Program SKC za četvrtak 12. mart, Gradski Magazin

Program SKC za četvrtak 12. mart

Predstavljamo vam program SKC za četvrtak 12. mart

18.30 Atrijum SKC Novi Beograd

DOSTOJEVSKI NA FILMSKOM PLATNU

Dr Enisa Uspenski je van. prof. Fakulteta dramskih umetnosti, drži kurseve na master studijama FDU „Dostojevski u pozorištu i na filmu“ i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu „Dostojevski i savremenost“. Književno-umetničko delo Dostojevskog od svog nastanka pa do današnjih dana ne gubi svoju aktuelnost, pre svega zbog svog izuzetnog sadržaja kojim pokreće brojna pitanja u vezi sa egzistencijom savremenog čoveka, ali ono ne prestaje da bude moderno i po svojoj neobičnoj umetničkoj formi i kao takvo predstavlja izvor brojnih ostvarenja filmske umetnosti od njenih početaka do današnjih dana. Prvi filmovi po romanima Dostojevskog snimljeni su u prvoj deceniji dvadesetog veka, a poslednji u protekle dve godine. Gotovo svake, ili svake druge godine, negde se snimi poneki film prema delu Dostojevskog. Prema romanima Dostojevskog filmove susnimali veliki režiseri poput Bresona, Viskontija, Kurosave, Vajde i mnogi drugi.

Izlagački ciklus: Afirmacija mladih / Studentske izložbe Tamara Žderić, crtež

Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Trenutno je student druge godine master studija slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrada XVII Bijenala studentskog crteža Srbije, 2013. i nagrade „Stevan Knežević” za crtež od treće godine osnovnih, do druge godine master studija, 2013. godine.

Izlagala je na jedanaest kolektivnih izložbi, od kojih su većina revijalne godišnje izložbe ili bijenala studentskih crteža, te izložbe nagrađenih autora na takmičenjima za najbolji crtež.

SKC, Program SKC za četvrtak 12. mart, Gradski Magazin

Ovo je njena druga samostalna izložba.

Svet žuri, rastače se, promiče, izmiče, pada, uzdiže se, juri nezaustavljivo. Ne, ne stižemo da sve informacije pohranimo u sebe, ne uspevamo da za vreme ovog našeg kratkog života dotaknemo, dodirnemo, pojmimo, obuhvatimo, raščlanimo silnu količinu pojava  i pojmova koji nas okružuju. U savremenom svetu, punom straha, pre svega onog skrivenog, iskonskog, ne dozvoljavamo sebi da se bavimo sitnicama koje nas okružuju, njihovim postojanjem i kretanjima.

Često nismo svesni života koji se krije u jednom drvetu, grumenu zemlje, deliću tkanine, razmazu boje… A taj svet je fantastičan, neopisiv, neponovljiv i mora da se doživi svakim delićem našeg osećajnog bića. U svojim crtežima, polazeći od naizgled jednostavne forme lista jedne biljke, tragam za takvim, dinamičnim, eruptivnim kretanjima, ali i onim treperavim, nežnim, krhkim, jedva opaženim. Ne ograničavam se na jedno crtačko sredstvo, tu su i tuš i pero, ugljen, olovke u boji, kolaž… Najviše, ipak, koristim tuš i pero – instinktivan odabir. Otkrivanje  novih svetova sadržanih u raznim pojavama i predmetima oko mene, dovelo me je do toga da sopstveno postojanje, ali i postojanje sveta kome pripadam, shvatim kao uzbudljivu igru koja se odvija bez kraja i konca.“ (Tamara Žderić, autorski tekst)

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin