Projekat, Projekat: Hip Hop umrežavanje, Gradski Magazin

Projekat: Hip Hop umrežavanje

Projekat „HIP HOP Mreža“ okuplja najbolje rep izvođače sa ovog prostora, kao i one neafirmisane, i njihov san pretvara u javu.

Oni imaju snove ali nemaju način da ih ostvare. U njihovom svetu vlada velika ljubav prema muzici i želja da se njihov glas čuje. Oni kritikuju, pohvaljuju, govore o ljubavi, prijateljstvu, kulturi, satiri. Širenje hip hop kulture nije njihov krajnji cilj, već je to snimanje dobrih pesama koje će možda slušati i neke nove generacije.

Andrijano Kadović, poznatiji kao Ajzi, došao je na ovu ideju prošle godine i okupio znatan broj poznatih izvođača i realizovao projekat. Svakog petka vrši se objavljivanje pesama od kojih će najbolje, nakon selekcije koja sledi na kraju, biti objavljene na fizičkom izdanju, tj. CD-u.do kraja 2015. godine. Članovi projekta kao i publika, oceniće čija će se numera naći na kompilaciji.

Ideja je zapravo bila zasnovana na umrežavanju izvođača, producenata, bitmejkera radi sklapanja dalje i lakše saradnje. Hip Hop mreža pregovara o učešću sa najpoznatijim licima srpske rep scene kao što su Reksona, Rolex, THCF, Kiza Robin Hood, Marko Cya, Šorti i drugi. Mnogi od njih su se umrežili na početku i snimili svoje pesme kao Ajzi i Škabo ali i mnogi drugi.

Pravila igre su jednostavna. Ako članovi mreže smatraju da je pesma vredna, oni će je materijalizovati o svom trošku. U njihovom studiu dobićete besplatno snimanje, produciranje i aranžman kao i spot, ali naravno…samo najbolji! Oni su mladim ljudima pružili šansu i podršku a kažu da je njihov najveći pokretač ljubav koju osećaju prema muzici.

Gradski magazin je u razgovoru sa menadžerom projekta saznao još nešto što nisu ispričali drugima:

Poznato je da je rep muzika u najvećoj meri sastavljena od muških izvođača. Da li će se na kompilaciji možda pronaći i neka reperka? Zašto da ne? Iskreno se nadamo da će ovo što radimo privući pažnju i nekih ženskih izvođača. To je svakako jedna od stvari koja fali srpskom repu i koja bi mogla da donese određeno osveženje, promenu i popularizaciju i sa te strane. Što se HIP HOP MREŽE konkretno tiče, do sada nije bilo poslate pesme od strane devojaka, tj. reperki. Mi smo inicirali kontakt sa nekim koje su nam privukle pažnju, ali svakako ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane devojke da se prijave za učešće na kompilaciji putem naše Facebook stranice.

Stigao vam je veliki broj pesama i nimalo lak izbor za selekciju. Šta presuđuje kvalitet pesme? O kvalitetu pesme se može suditi na osnovu velikog broja elemenata, ali ono što je presudno u našoj selekciji je zapravo kvalitet samih izvođača. Neko ko je demo reper, sa demo snimkom, tj. snimkom slabijeg kvaliteta u smislu samog zvuka, može vrednovati veću pažnju od nekog ko ima pesmu snimljenu u profesionalnom studiju i sa profesionalno odrađenom produkcijom. Ako je kandidat slab u smislu osnovnih elemenata kojima svaki reper treba da vlada, kao što su flow, deliveri, lirika, originalnosti i svežina, tu ne pomaže ni najbolja produkcija na svetu.

Koja je tema najzastupljenija u muzici? Konkretno rep kao žanr je sam po sebi specifičan po tome što je najdirektniji i najslobodniji izraz i odraz života kako pojedinaca, tako i celokupnog društva i njegovog socio-ekonomskog i političkog stanja. Odatle su, nažalost, i najčešće teme u srpskom repu povezani sa ovim teškim vremenima u kojima živimo i različitim aspektima i sferama te priče, počev od stanja i dešavanja na ulici, pa do osvrta na loše ekonomsko stanje i upućenih kritika ka političkim temama. Naravno, da ne ispadne da se rep bavi isključivo teškim temama, ima i vrlo pozitivnih i inspirišućih pesama sa vedrijom tematikom, ali mi se čini da su one ipak manje zastupljene kod nas.

Da li su reperi romantični pesnici ili surovi borci? Koje su osobine koje vas povezuju u određenu grupu ljudi ? Pre bih rekao da su reperi surovi borci nego romantični pesnici, posebno u ovoj našoj Srbiji gde je rep kao muzika gotovo potpuno nekomercijalna, da ne kažem neisplativa. Većina repera koji kod nas traju i opstaju, u tome uspevaju gotovo isključivo zahvaljujući ljubavi prema toj vrsti muzike. Osobine koje povezuju repere i generalno ljude iz sveta hip hopa su svakako ta borbenost, tj. istrajnost i vera u sebe i svoj rad, ali i kreativnost, želja i volja da se pronađu načini da ta cela kultura i muzika ne samo opstanu, već i da se šire i napreduju.

Gde možemo da očekujemo vaš prvi koncert? Još uvek nismo odlučili gde će se tačno održati, s obzirom da nas finale projekta očekuje krajem godine. Čim budemo imali neke konkretne informacije podelićemo ih sa vama. Takođe, dodao bih da su pored tog događaja u razmatranju i neki drugi događaji sličnog tipa, kao što su razna rep takmičenja i nastupi koje bismo eventualno realizovali u međuvremenu, ali i o tome ćete biti blagovremeno obavešteni, rekao je menadžer projekta.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin