Najnovije Vesti
PROMIS, PRVA RADIONICA POVODOM PROGRAMA ZA IZVRSNE PROJEKTE MLADIH ISTRAŽIVAČA (PROMIS) PRIVUKLA PREKO 900 MLADIH NAUČNIKA IZ SRBIJE, Gradski Magazin

PRVA RADIONICA POVODOM PROGRAMA ZA IZVRSNE PROJEKTE MLADIH ISTRAŽIVAČA (PROMIS) PRIVUKLA PREKO 900 MLADIH NAUČNIKA IZ SRBIJE

Prvi Program koji finasira Fond za nauku Republike Srbije je Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), za koji je obezbeđen budžet od 6 miliona evra.

Program ima za cilj da pruži podršku idejama iz svih oblasti nauke i uključivanje mladih naučnika u naučnoistraživački rad, što su naučnici prepoznali i pokazali vanredno veliko interesovanje. Prvoj radionici povodom PROMIS programa, održanoj u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), prisustvovalo je preko 900 mladih naučnika. 

PROMIS radionica je održana u cilju informisanja i osposobljavanja mladih doktora nauka za rukovođenje i konkurisanje za ovaj, ali i za druge istraživačke i razvojne projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, posebno u Evropskoj uniji. U okviru radionica, koje su pored Beograda zakazane i u Novom Sadu i Nišu, radiće se i na jačanju profesionalnih kapaciteta mladih istraživača u ranoj fazi naučne karijere,  što je primarni cilj i Programa za izvrsne projekte mladih istraživača. Projekte koje u okviru ovog Programa podržava Fond za nauku Republike Srbije, isključivo će voditi mladi doktori nauka. Oni će imati priliku da sami formiraju svoje nove projektne timove, sa kojim mogu da konkurišu za dvogodišnje projekte, sa budžetom do 200.000 EUR po projektu. 

PRVA RADIONICA POVODOM PROGRAMA ZA IZVRSNE PROJEKTE MLADIH ISTRAŽIVAČA (PROMIS) PRIVUKLA PREKO 900 MLADIH NAUČNIKA IZ SRBIJE, Gradski Magazin

Sredstva su namenjana svim oblastima nauke, a konkurs za projekte mladih istraživača će biti otvoren do 02.09.2019. godine. Za sve prihvaćene projekte planirana je dvostepena medjunarodna recenzija, prema modelu koji primenjuje Horizon program. Program je pravljen po ugledu na evropski ERC grant i druge fondove u EU i SAD koji imaju posebno dizajnirane programe za podršku izvrsnim mladim ljudima u ranoj fazi karijere i njihovim izvrsnim idejama.

Pored PROMIS programa na prvoj Radionici dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije, naučnicima je najavila tokom 2019. godine i Program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom, kao i Program razvoja iz oblasti Veštačke inteligencije, a sve u cilju podrške naučnoistraživačkom radu koji će pozitivno uticati na razvoj društva i privrede.

O Fondu za nauku Republike Srbije: Fond za nauku Republike Srbije je državna organizacija koja pruža podršku naučno istraživačkoj delatnosti. Jedan od najvažnijih ciljeva je obezbeđivanje uslova za kontinuirani rast naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Republici Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Fond omogućava konkureentno finasiranje nauke. Programi Fonda će omogućiti i finasiranje osnovnih istraživanja, kao i projekata koji povezuju nauku i privredu.

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

NOVE MERE, OD DANAS NA SNAZI NOVE MERE: Skraćuje se radno vreme objekata, ali će neki biti otvoreni i POSLE 23 SATA, Gradski Magazin

OD DANAS NA SNAZI NOVE MERE: Skraćuje se radno vreme objekata, ali će neki biti otvoreni i POSLE 23 SATA

Na predlog Kriznog štaba od danas će radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata biti …

Milica Jević Drndarević: “Stara planina me je pripremila za nove radne pobede”!, Gradski Magazin

Milica Jević Drndarević: “Stara planina me je pripremila za nove radne pobede”!

Milica Jević Drndarević, prva solistkinja Narodnog pozorišta u Beogradu iskoristila je slobodno vreme za odmor …

Leave a Reply

Your email address will not be published.