"Svetlost pozornice", Prvi prevod Čaplinove knjige o filmu “Svetlost pozornice”, Gradski Magazin

Prvi prevod Čaplinove knjige o filmu “Svetlost pozornice”

“Geopoetika” je za kraj godine odlučila da obraduje filmofile, ali i sve koji su fascinirani genijem Čarlija Čaplina, objavljivanjem prevoda njegovog teksta “Svetlost pozornice” iz koga je nastao istoimeni film.

Knjiga je dopunjena uvodnim tekstom Dejvida Robinsona koji važi za jednog od najboljih i najinformativnijih biografa Čarlija Čaplina. Za knjigu koja je obogaćena mnogim do sada neobjavljenim fotografijama, bibliografijom, hronologijom Čaplinovog života, beleškama koje upotpunjuju osnovni tekst umesto kratkih fusnota zaslužan je Robinson koji je od porodice Čaplin dobio neograničen pristup obimnoj arhivi koja je ostala iza velikog umetnika.

Robinson je dobio podršku za svoj rad i od Udruženja Čaplin kao i Kinoteke iz Bolonje. Robinson je pre pisanja teksta vodio razgovore sa troje ljudi koji su neposredno bili prisutni kada je nastajao taj Čaplinov tekst – njegovom udovicom Unom Ežen Lurije i Džeri Epstin.

Takođe, našao je brojne sagovornike koji su se ranije bavili Čaplinom posebno uticajem varijetea na njegove filmove kao i o njegovoj pozorišnoj karijeri koja je prethodila njegovom odlasku u Holivud. Tom, svom ranom periodu koji je proveo na scenama Londona posvetio je i film ” Svetlosti pozornice” koji je bio i njegov oproštaj od Hollivuda koji je početkom 50-tih poveo hajku protiv njega optužujući ga da je levičar.

Čaplin je prvobitno zamislio da napiše dužu novelu u kojoj bi opisao svoje umetničke početke na londonskim scenama, ali vremenom je shvatio da bi to moglo da se ekranizuje i tako je nastalo njegovo poslednje istinsko filmsko remek delo “Svetlosti pozornice” da bi napustio SAD gde je proživeo 40 godina i stvario svoje najslavnije filmove.

Knjiga, koja sadrži Čaplinovu novelu a zatim Robinsonovu priču o nastajanju filma, plod je Robinsonovog istraživanja Čaplinove arhive koju su njegove odane američke sekretarice prikupile, spakovale i poslale u Švajcarsku gde je čuvana u podrumu Čaplinove kuće. Otkriće ovog materijala bilo je među istoričarima filmske umetnosti dočekano kao jedno od najvažnijih događaja za izučavanje stvaralaštva jednog od najvećih filmskih stvaralaca svih vremena i sada, zahvaljujući ” Geopoetici”, ova zanimljiva i značajna knjiga je dostupna srpskim čitaocima. Knjiga će se pojaviti u knjižarama 29. decembra.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin