Irinej, Prvu Božićnu liturgiju služio patrijarh srpski Irinej, Gradski Magazin

Prvu Božićnu liturgiju služio patrijarh srpski Irinej

Izvor: Tanjug

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas je održana prva Božićna liturgija koju je služio patrijarh srpski Irinej

Božićnoj litirgiji prisustvovali su, pored brojnih građana, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar pravde Nikola Selaković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, predstavnici verskih zajednica.

Patrijarh je pozdravio prisutne rečima ”Srećan praznik. Hristos se rodi!” navodeći da je to radostan pozdrav koji se prenosi sa pokoljenja na pokoljenje.

”Danas slavimo rođenje sina božjeg koji se iz pevelike ljubavi prema svakome čoveku, bez izuzetka, spustio nama i postao čovek dajući nam priliku i pouku kako da sledimo njegov božanski put”, rekao je patrijarh dodajući da je Hristos – Bog ljubavi te da ga karakteriše ljubav prema ljudskom rodu. Patrijarh je poručio i da ne možemo Boga ljubiti, a da ne ljubimo bližnje svoje ”Ono što želimo danas jeste onaj mir koji je gospod doneo. Da bude prisutan pre svega u nama jer ako bude u nama moći ćemo da ga delimo sa drugima”, rekao je patrijarh dodajući da Bog želi da imamo mir i ljubav sa svakim čovekom bez obzira na poreklo, kultru, boju kožu… Kako je rekao, posebno Gospodu molimo da zavlada mir jer su i danas prisutni nesporazumi, ratovi, nepravda i zlo u čitavom svetu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista. Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama. Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vernici se pozdravljaju rečima “Mir Božji. Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. 

Posle 40 posnih dana, ovaj je prvi ”mrsni” dan. Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji. Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Osećaj komfora u malim enterijerima, Gradski Magazin

Osećaj komfora u malim enterijerima

Uređenje malih prostorija može biti izazov, ali adekvatno planiranje je prilika za uživanje i buđenje …

, Kompanije Mondelēz International and Lotus Bakeries udružile snage u nameri da omoguće rast brenda Biscoff® u Indiji i kreiraju kobrendirane inovacije u kategoriji čokolade na ključnim tržištima, Gradski Magazin

Kompanije Mondelēz International and Lotus Bakeries udružile snage u nameri da omoguće rast brenda Biscoff® u Indiji i kreiraju kobrendirane inovacije u kategoriji čokolade na ključnim tržištima

Mondelēz će vršiti proizvodnju, plasman, distribuciju i prodaju Lotus Biscoff® brenda u Indiji, značajno šireći …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin