The Next Day, Recenzija albuma: The Next Day, Gradski Magazin

Recenzija albuma: The Next Day

Oštro oblikovani zvuk koji Bowie već decenijama u nazad neguje, unutrašnja asonanca, tematika o svetu koji je rastrgnut ratovima u 21. veku su samo neki od primetnih delića „sledećeg dana“.

Prelistavajući sadržaje raznih domaćih sajtova, portala prethodnih meseci, da ne kažem godina obzirom da album puni drugi rođendan u martu tekuće 2015te, nisam uspeo da naiđem na neki značajniji tekst o ovom muzičkom ostvarenju, s toga sam rešio da iskucam neko svoje viđenje. Bog na nebu, Ziggy Stardust na zemlji ili je pak Ziggy ovozemaljski bog?! Bilo kako bilo, legenda se vratila obogativši naše uređaje za puštanje muzike sa sedamnaest novih i izuzetnih pesama. Dame i gospodo, a prvenstveno dame, David Bowie, nepresušni izvor energije i kreativnosti ponovo praši! Kako uopšte započeti i preneti na tekst ovo jednočasovno veliko delo popularne kulture koje potiče od još većeg, slobodno mogu reći modernog renesansnog umetnika i rok zvezde „u slobodno vreme“, koji je svoj talenat iskazao ne samo kroz muziku, već i kroz pesništvo i glumu.

Album The Next Day možemo opisati kao intelektualno stimulativan, emotivan, hrabar, lep i zbunjujući u isto vreme. Oštro oblikovani zvuk koji Bowie već decenijama u nazad neguje, unutrašnja asonanca, tematika o svetu koji je rastrgnut ratovima u 21. veku su samo neki od primetnih delića „sledećeg dana“. Kada se na sve to doda i Dejvidov glas koji je tako nesavršeno savršen i kroz njegovu još savršeniju interpretaciju, kao zaokruženu celinu dobijamo jedan kompleksan rok album koji je i-te-kako vredan konstantnog slušanja. Što bi reklo par mojih prijatelja, na prvo slušanje te zakucava u mestu.

The Next Day, Recenzija albuma: The Next Day, Gradski Magazin

Najjači utisak svakako ostavlja ta hipnotička doza kojom nas autor sprovodi u neku drugu dimenziju ili pak u neki njegov zamišljeni svet iz koga su i proiznikle pesme albuma. A to je i poenta nekog, bilo kakvog dela, bilo ono muzičko, vizuelno, scensko, tekstualno, zar ne?

Love is Lost, So She, Where Are We Now?, Valentine’s Day, The Stars Are Out Tonight, Heat, The Nex Day nas upravo i vode tamo, u unutrašnje kreativne pore umetnika. I tu je gospodin David Bowie apsolutni majstor. Šta drugo i očekivati od ličnosti koja je ispevala takve hitove kao što su Heroes, Rebel Rebel, Space Oddity, The Jean Genie, Let’s Dance i glumila jednu našu svetsku facu koju poznajemo pod imenom Nikola Tesla… Film se zove The Prestige, svakako, ne smemo preskočiti i čuveni Labyrinth.

Mora se spomenuti da ovaj album žanrovski varira, od ambijentalnog art roka pa sve do odličnog popa. Dejvid je svakako uspeo da sa svojom pratećom ekipom, za koju sam siguran da uopšte nije malobrojna vešto implementira i ukomponuje mnogobrojne žanrove u jednu kompaktnu „muzičku celinu“. I kod ove stavke je gospodin David Bowie apsolutni majstor i genije.

A šta reći o propratnom spotu za pesmu The Next Day, osim jedno veliko BRAVO! Bez pardona, na krajnje simpatično groteskan i satiričan način Bowie u ulozi Isusa, živa legenda Gary Oldman u ulozi sveštenika i prezanosna Marion Cotillard u ulozi prostitutke su maestralno prikazali ono o čemu se danas u većini slučajeva ćuti, ali se zna da postoji i što je u principu javna tajna. A, o čemu je zapravo reč, pogledajte u videu ispod teksta! Još uvek ne prestaje da iznenađuje, možda nije obučen u glam glitter kombinezon i nema crvenu munju preko oka, ali je još uvek tata mata!

Svirački i produkcijski izveden do same perfekcije što se i dalo za očekivati, a i ne može se reći ništa drugo osim da je sjajan! Kroz toliko upletenih instrumenata, zanimljivih harmonskih zapleta i raspleta, gosn Bouvi lagano može da izvede svoj 24. po redu album uživo i u korelaciji sa nekim od dobro poznatih svetskih orkestara. Na primer, u impozantnoj i čuvenoj zgradi Sidnejske opere, no dobro, i ja sad previše maštam. Ali realno, bio bi to jedan sjajan kick-ass lajv audio/video zapis.

Šta reći na kraju osim hvala ti čika Dejv što još uvek postojiš i što još uvek traješ i ne prestaješ sa svojim šok manirima koje si započeo još davnih i dalekih sedamdesetih. Već sad nestrpljivo čekam neko tvoje naredno ostvarenje! A na kraju krajeva, zašto ne bi skoknuo i do Beograda na nekoj od narednih turneja, kapiram da bi došlo dosta raje i da bi nam bilo prijatno obostrano.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin