Robert Vilson, Reditelj Robert Vilson gost u JDP-u, Gradski Magazin

Reditelj Robert Vilson gost u JDP-u

Jedan od najuvaženijih svestkih reditelja stiže u Beograd: Reditelj Robert Vilson gost u JDP-u.

Prvo u seriji predavanja Majstorsko pismo: Veče sa… je tročasovno predavanje Roberta Vilsona na Sceni „Ljuba Tadić“ u sredu 13. maja u 20 časova (na engleskom jeziku).

Predavanje Roberta Vilsona pruža nam uvid u njegov impresivni estetski univerzum. Upečatljiv vizuelni opus, na stotine slika koje je stvorio tokom svoje plodne karijere, predstavlja intiman portret njegovog stvaralačkog procesa. Među priznata dela za operu i pozorište ubrajaju se pre svega scenska rešenja za Pučinijev Madam Bateflaj, Vagnerov Prsten Nibelunga, Mocartova Čarobna frula, Ibzenov Per Gint, ali i ona po kojima ćemo ga pamtiti, kao što su Pogled gluvonemog, Pismo za kraljicu Viktoriju, Ajnštajn na plaži (u saradnji sa kompozitorom Filipom Glasom), Crni jahač, The CIVIL warS… Na kraju predavanja, publika će kroz seriju pitanja i odgovora biti u mogućnosti da nadalje istraži svet Roberta Vilsona.

List Njujork tajms proglasio je Vilsona “predvodnikom u svetu eksperimentalnog teatra i istraživača koji suvereno vlada scenskim vremenom i prostorom.” Njegovi pozorišni radovi obuhvataju širok izbor i nekonvencionalan spoj umetničkih medija – ples, pokret, dizajn svetla, skulpturu, muziku i tekst a vizuelni scenski opus estetski je upečatljiv i pun emocionalnog naboja pa ne čudi što su njegovi radovi naišli na odobravanje publike i kritike širom sveta.

Vilson je nominovan za Pulicerovu nagradu, dobitnik je brojnih prestižnih priznanja kao što su: Primo Ibi (dvaput), Zlatni lav venecijanskog Bijenala, nagrada Lorens Olivije… Vilson je takođe izabran za člana Američke akademije umetnosti i književnosti, a Francuska ga je imenovala odlikovanjem Commandeur des Arts et des Lettres.

Osnivač je i umetnički direktor Centra Votermil, ogledne radionice (laboratorije) za scenske i izvođačke umetnosti u Votermilu, u državi Njujork. Centar Votermil je globalna zajednica umetnika koja počiva na zajedničkom životu i radu unutar impresivne kolekcije artefakata, svojevrsne Vilsonove umetničke zbirke. Centar nudi stvaralačko utočište nadolazećoj, budućoj generaciji umetnika, promovišući njihov rad posredstvom mreže međunarodnih institucija koje podržavaju nove interdisciplinarne pristupe umetnosti.

Gostovanje Roberta Vilsona u JDP-u finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Kompanije Mondelēz International and Lotus Bakeries udružile snage u nameri da omoguće rast brenda Biscoff® u Indiji i kreiraju kobrendirane inovacije u kategoriji čokolade na ključnim tržištima, Gradski Magazin

Kompanije Mondelēz International and Lotus Bakeries udružile snage u nameri da omoguće rast brenda Biscoff® u Indiji i kreiraju kobrendirane inovacije u kategoriji čokolade na ključnim tržištima

Mondelēz će vršiti proizvodnju, plasman, distribuciju i prodaju Lotus Biscoff® brenda u Indiji, značajno šireći …

, Elegantan dom uz komode u kašmir dekoru, Gradski Magazin

Elegantan dom uz komode u kašmir dekoru

Ukoliko želite istaknuti detalj u vašem enterijeru, razmislite o komodi. Pored izraženog stila, komoda je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin