Reditelj Robert Vilson gost u JDP-u, Gradski Magazin

Reditelj Robert Vilson gost u JDP-u

Jedan od najuvaženijih svestkih reditelja stiže u Beograd: Reditelj Robert Vilson gost u JDP-u.

Prvo u seriji predavanja Majstorsko pismo: Veče sa… je tročasovno predavanje Roberta Vilsona na Sceni „Ljuba Tadić“ u sredu 13. maja u 20 časova (na engleskom jeziku).

Predavanje Roberta Vilsona pruža nam uvid u njegov impresivni estetski univerzum. Upečatljiv vizuelni opus, na stotine slika koje je stvorio tokom svoje plodne karijere, predstavlja intiman portret njegovog stvaralačkog procesa. Među priznata dela za operu i pozorište ubrajaju se pre svega scenska rešenja za Pučinijev Madam Bateflaj, Vagnerov Prsten Nibelunga, Mocartova Čarobna frula, Ibzenov Per Gint, ali i ona po kojima ćemo ga pamtiti, kao što su Pogled gluvonemog, Pismo za kraljicu Viktoriju, Ajnštajn na plaži (u saradnji sa kompozitorom Filipom Glasom), Crni jahač, The CIVIL warS… Na kraju predavanja, publika će kroz seriju pitanja i odgovora biti u mogućnosti da nadalje istraži svet Roberta Vilsona.

List Njujork tajms proglasio je Vilsona “predvodnikom u svetu eksperimentalnog teatra i istraživača koji suvereno vlada scenskim vremenom i prostorom.” Njegovi pozorišni radovi obuhvataju širok izbor i nekonvencionalan spoj umetničkih medija – ples, pokret, dizajn svetla, skulpturu, muziku i tekst a vizuelni scenski opus estetski je upečatljiv i pun emocionalnog naboja pa ne čudi što su njegovi radovi naišli na odobravanje publike i kritike širom sveta.

Vilson je nominovan za Pulicerovu nagradu, dobitnik je brojnih prestižnih priznanja kao što su: Primo Ibi (dvaput), Zlatni lav venecijanskog Bijenala, nagrada Lorens Olivije… Vilson je takođe izabran za člana Američke akademije umetnosti i književnosti, a Francuska ga je imenovala odlikovanjem Commandeur des Arts et des Lettres.

Osnivač je i umetnički direktor Centra Votermil, ogledne radionice (laboratorije) za scenske i izvođačke umetnosti u Votermilu, u državi Njujork. Centar Votermil je globalna zajednica umetnika koja počiva na zajedničkom životu i radu unutar impresivne kolekcije artefakata, svojevrsne Vilsonove umetničke zbirke. Centar nudi stvaralačko utočište nadolazećoj, budućoj generaciji umetnika, promovišući njihov rad posredstvom mreže međunarodnih institucija koje podržavaju nove interdisciplinarne pristupe umetnosti.

Gostovanje Roberta Vilsona u JDP-u finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda, Gradski Magazin

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda

Zimska sezona na omiljenoj destinaciji celog regiona, zvanično se otvara 7. decembra sa manifestacijom Ski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin