Najnovije Vesti
Religija kao sredstvo manipulacije!, Religija kao sredstvo manipulacije!, Gradski Magazin

Religija kao sredstvo manipulacije!

“Bog je moćna ideja, ideja još moćnija kada znamo da je nastala u čovekovoj glavi i da mu je služila i služi u raznovrsne svrhe.” Đuro Šušnjić

Svako od nas veruje u nešto. Neko veruju u Boga, neko u djavola, neko je nihilista…neko u prirodu, a neko u sebe. Bilo kako bilo i kojem god verovanju da se priklonimo, ono nam je potrebno da bismo se u skladu sa njime i ponašali, a nekad je religija kao sredstvo manipulacije!

Ideja Boga, kao tvorca čoveka donela je, za one koji u njega veruju, vrednosti bez kojih bi, ovaj svet,bio još više izložen patnji. Neke od opštih zakona poput ,, NE UBIJ“, ,,NE KRADI“, razlikuju čoveka od zveri. Prema Hristu, i Alahu verovanje u večni život u Carstvu Božijem, prema Budi verovanje u reinkarnaciju, božjim podanicima daju nadu da postoji neki lepši svet i da će , ukoliko poštuje Svete zakone, na taj Svet i dospeti. Međutim, brojni su primeri ,,zavođenja umova“ uz pomoć religije. Svete ustanove i oni kojima njima upravljaju i koji u njima rade, neretko se služe svojim položajima u nemoralne svrhe. Hramovi niču a sirotinja gladuje. Postavlja se pitanje, da li je čovekova ideja o Bogu, prevazišla duhovne zakone i vrednosti ? Da li je Bog izmišljen da bi Vladari i Crkva upravljali masom.

Planeta je u opasnosti od islamskih terorista koji ubijaju u ime Alaha. Naime, onoga koji je spreman da žrtvuje svoj život u ime svog naroda i Boga, čeka mesto u Dženetu pored 70 devica. Džihad, odnostno sveti rat koji je plod je islamskog fundamentalizma, zbog kojega hiljade ljudi širom sveta gubi svoje živote, primer je religijske manipulacije.

Brojni su primeri sektaških organizacija koje zavode ljude nudeći im životna rešanja. U svetu, ali i kod nas naslovne strane novina pune pojedinačna ili masovna ubistva izmanipulisanih. Premda su, čine se, ona bila brojnija tokom protekle decenije, kada je društvo bilo izloženo spoljnim opsnostima ( devedesetih ) kao što su ratovi, inflacija, glad, kiminal,.. na ovakve organizacije i religijske manipulacije ne sme se gledati ,,širom otvorenih očiju“.. Oružje manipulacije mogu biti i emocije,čak su se u mnogome pokazale vrlo uspešnim. Neki od nas, to oružje verovatno neretko koriste i u svakodnevnom životu. Pored straha, religije i emocija, razna su druga sredstva kojih se, ubeđivač, ne libi da upotrebi.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

raj za bogataše, RAJ ZA BOGATAŠE U VREME KRIZE: Gnezdo u kom su zaštićeni i odvojeni od sveta (FOTO/VIDEO), Gradski Magazin

RAJ ZA BOGATAŠE U VREME KRIZE: Gnezdo u kom su zaštićeni i odvojeni od sveta (FOTO/VIDEO)

RAJ za bogataše u vreme krize gradi se na obali Atlantskog okeana, u meksičkom letovalištu …

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“, Gradski Magazin

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“

Kompanija DIS proglasila je pobedničke projekte u okviru ovogodišnjeg programa podrške obrazovanju mladih u Srbiji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.