Religija kao sredstvo manipulacije!, Religija kao sredstvo manipulacije!, Gradski Magazin

Religija kao sredstvo manipulacije!

“Bog je moćna ideja, ideja još moćnija kada znamo da je nastala u čovekovoj glavi i da mu je služila i služi u raznovrsne svrhe.” Đuro Šušnjić

Svako od nas veruje u nešto. Neko veruju u Boga, neko u djavola, neko je nihilista…neko u prirodu, a neko u sebe. Bilo kako bilo i kojem god verovanju da se priklonimo, ono nam je potrebno da bismo se u skladu sa njime i ponašali, a nekad je religija kao sredstvo manipulacije!

Ideja Boga, kao tvorca čoveka donela je, za one koji u njega veruju, vrednosti bez kojih bi, ovaj svet,bio još više izložen patnji. Neke od opštih zakona poput ,, NE UBIJ“, ,,NE KRADI“, razlikuju čoveka od zveri. Prema Hristu, i Alahu verovanje u večni život u Carstvu Božijem, prema Budi verovanje u reinkarnaciju, božjim podanicima daju nadu da postoji neki lepši svet i da će , ukoliko poštuje Svete zakone, na taj Svet i dospeti. Međutim, brojni su primeri ,,zavođenja umova“ uz pomoć religije. Svete ustanove i oni kojima njima upravljaju i koji u njima rade, neretko se služe svojim položajima u nemoralne svrhe. Hramovi niču a sirotinja gladuje. Postavlja se pitanje, da li je čovekova ideja o Bogu, prevazišla duhovne zakone i vrednosti ? Da li je Bog izmišljen da bi Vladari i Crkva upravljali masom.

Planeta je u opasnosti od islamskih terorista koji ubijaju u ime Alaha. Naime, onoga koji je spreman da žrtvuje svoj život u ime svog naroda i Boga, čeka mesto u Dženetu pored 70 devica. Džihad, odnostno sveti rat koji je plod je islamskog fundamentalizma, zbog kojega hiljade ljudi širom sveta gubi svoje živote, primer je religijske manipulacije.

Brojni su primeri sektaških organizacija koje zavode ljude nudeći im životna rešanja. U svetu, ali i kod nas naslovne strane novina pune pojedinačna ili masovna ubistva izmanipulisanih. Premda su, čine se, ona bila brojnija tokom protekle decenije, kada je društvo bilo izloženo spoljnim opsnostima ( devedesetih ) kao što su ratovi, inflacija, glad, kiminal,.. na ovakve organizacije i religijske manipulacije ne sme se gledati ,,širom otvorenih očiju“.. Oružje manipulacije mogu biti i emocije,čak su se u mnogome pokazale vrlo uspešnim. Neki od nas, to oružje verovatno neretko koriste i u svakodnevnom životu. Pored straha, religije i emocija, razna su druga sredstva kojih se, ubeđivač, ne libi da upotrebi.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!, Gradski Magazin

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!

Odbojkaši oduševljeni napustili Banju – Muška seniorska reprezentacija Kine pripremala se u Vrnjačkoj Banji za 20. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin