, RELIGIOZNO SLIKARSTVO KROZ EKSPRESIJU I LINOVNU ERUPCIJU BOJA, Gradski Magazin

RELIGIOZNO SLIKARSTVO KROZ EKSPRESIJU I LINOVNU ERUPCIJU BOJA

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34, Beograd), pod pokroviteljstvom Gradske opštine Stari Grad, otvorena je izložba „RELIGIOZNO SLIKARSTVO“, umetnice Danice Milenković.

, RELIGIOZNO SLIKARSTVO KROZ EKSPRESIJU I LINOVNU ERUPCIJU BOJA, Gradski Magazin
RELIGIOZNO SLIKARSTVO KROZ EKSPRESIJU I LINOVNU ERUPCIJU BOJA 4

Savremen ikonopis u Srbiji odlikuje se mnoštvom likovnih izraza, a od nedavno je taj repertoar postao bogatiji za još jednu osobenu pojavu na srpskoj umetničkoj pozornici – radove Danice Milenković, autorke koja je ikonopisačkoj delatnosti poslednjih godina posvetila naročitu pažnju.”, o aktuelnoj postavci je izjavila Teodora Dobrosavljević, istoričarka umetnosti (ULUPUDS).

Izložba radova Danice Milenković obuhvata 60 ikona, izrađenih pomoću jajčane tempere na dvema različitim podlogama: drvenoj dasci i kartonu. Po uzoru na tradicionalne predloške, umetnica se najpre opredeljuje da slika ikone svetih u vidu dopojasnih (Sveti Đorđe, Sveti Sava, Hrist Pantokrator) ili stojećih figura (Sveti Petar i Pavle). Posebnu vrstu njenih radova čine narativni prizori, stilski i ikonografski raznorodniji u odnosu na svetačke likove, katkad u interpretaciji lišeni uobičajene ikonografije (Silazak u Ad, Vavedenje Bogorodice, Krštenje).

, RELIGIOZNO SLIKARSTVO KROZ EKSPRESIJU I LINOVNU ERUPCIJU BOJA, Gradski Magazin
RELIGIOZNO SLIKARSTVO KROZ EKSPRESIJU I LINOVNU ERUPCIJU BOJA 5

Umetnički pristup i delo Milenkovićeve su prepoznati i priznati od strane umetnika Milana Besarabića, Đorđa Kadijevića i Voje Pantića, a kroz brojne izložbe ih je predstavila i široj publici. Poslednju, zajedničku, je imala u kući „Kralja Petra I“, u maju 2023. godine, gde je izlagala odabrane ikone, koje su joj i trenutno u fokusu.

Ovom izložbom želim da vam dočaram duhovni aspekt, svih nas – svetovnih bića. Nas, koji bivstvujemo u ovom uzburkanom svetu, služeći umetnosti, kako bismo mu lepotom dali viši smisao. Nadam se da će vam blagorodnost mojih ikona i grafika ispuniti dušu mirom.” – izjavila je Milenkovićeva I pozvala sve da posete izložbu u narednim, prazničnim danima. Postavka je otvorena do 7. maja 2024. godine.

Dobro došli u protkane, zlatne snove umetnice, magistra farmacije, alhemičara.

_______________________________________________________________________

NAPOMENA ZA UREDNIKE O AUTORKI IZLOŽBE:

 Danica Milenković, rođena je 1955. godine, u Beogradu. Dugi niz godina paralelno sa svojim primarnim zanimanjem, magistar farmacije, aktivno je bila posvećena svojoj velikoj ljubavi – slikarstvu. Svoju strast prema umetnosti ispoljila još tokom školskih dana. Svoj talenat unepredila je i formalnim usavršavanjem kroz Školu crtanja u Šumatovačkoj. Bila je aktivni član umetničkih grupa – „Đuro Salaj“ i „Božidar Adžija“. Bogato iskustvo sticala je kroz različite tehnike i u mnogobrojnim oblastima crtanja:  akvarela, minijatura i slikanja uljem, ikonopisi, koji su inspiracija i tema aktuelne izložbe “RELIGIOZNO SLIKARSTVO”.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

U Kotoru je održan Regionalni sastanak lidera Zapadnog Balkana pod sloganom “Jedna regija, zajednička vizija”. …

, Drugo i još veće izdanje HR.Weekenda: Interdisciplinarne teme i najveći stručnjaci ove jeseni u Rovinju, Gradski Magazin

Drugo i još veće izdanje HR.Weekenda: Interdisciplinarne teme i najveći stručnjaci ove jeseni u Rovinju

Drugo izdanje izuzetno uspešnog HR.Weekenda održaće se i ove godine u sklopu Weekenda.17, i to …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin