Repriza predstave Pod mlečnom šumom, Gradski Magazin

Repriza predstave Pod mlečnom šumom

Posle velikog uspeha u prethodnom mesecu, predstava Pod mlečnom šumom će biti ponovo prikazana 14.3.2015 i 15.3.2015 godine.

Drama Pod mlečnom šumom govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Ilaj Dženkins blagonaklono naziva:„ljudskom nevinošću“.

Dilan Tomas je Pod mlečnom šumom zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja.Drugim rečima, kao tekst koji se ne može adaptirati za scensko izvođenje. Posebno kada se ta scena nalazi u malom beogradskom pozorištu, Le Studio, i kada se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Međutim, to ne bi trebalo da vas brine –  materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame nas, kao i obično, teraju da prevaziđemo sopstvene granice i prikažemo još više kreativnosti.

U predstavi postoji više od petnaest glumaca koji glume po dva, tri ili četiri različita lika, a ponekad i više. Sve ih prati, od početka do kraja, glas naratora. I upravo tu smo pronašli ideju vodilju naše adaptacije. Čak i kada je u pitanju radio drama, glas naratora je tu da publici ispriča ono što se dešava i što ne mogu da vide. U ovoj predstavi je suprotno. Ono što se prikazuje drugačije je od onoga što se izgovara. Naracija više nije garancija istine, ona predstavlja jedno od gledišta stvarnosti – gledište prečasnog Ilaja Dženkinsa.

Repriza predstave Pod mlečnom šumom, Gradski Magazin

Pozorišna scena je u potpunosti izmenjena kako bi se ova vrsta adaptacije omogućila, u šta će se česti posetioci Le Studija odmah uveriti. Prostor, koji je dvostruko frontalan (gledaoci su jedni preko puta drugih, sa dve strane pozorišne scene), predstavlja Korzo (odnosno Krunska ulica); tipičan javni prostor u koji svako dolazi, u različito doba dana, kako bi se pokazao. Skečevi od kojih je drama sačinjena se dešavaju u ovom prostoru, u vremenu potrebnom glumcu da prođe scenom, od jedne do druge kulise.

U estetskom smislu, Pod mlečnom šumom predstavlja drugu krajnost onog što možemo videti u beogradskim pozorištima, suprotnost naturalizmu ali takođe i in Your Face pozorištu čiji sledbenici i dalje veruju, ili bar tako izgleda, u njegovu originalnost, čak i nakon dvadeset godina postojanja.

Interpretacija drame Pod mlečnom šumom svoju inspiraciju crpi iz drevnog pozorišta. Inspiriše se grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu.
Upravo to stvara jedinstveni estetski događaj.  Prednost rada u nezavisnom pozorištu je sloboda. Odnosno, sloboda duha, stvaralačka sloboda, sloboda smelosti.

Vidimo se!

O Zorica Stojković

Proveri takođe

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”, Gradski Magazin

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”

Više od 700 posetilaca savladalo je “Jelen stazu odgovorne konzumacije” na upravo završenom JELEN LOVEFEST-u …

Nestlé Corn Flakes pahuljice bez glutena, novi ukus za svaki novi dan, Gradski Magazin

Nestlé Corn Flakes pahuljice bez glutena, novi ukus za svaki novi dan

Kompanija Nestlé obogatila je svoj portfolio novim Nestlé Corn Flakes pahuljicama, prelivenih ukusom jagode i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin