prostata, Rešite se problema sa mokrenjem usled uvećanja prostate, Gradski Magazin

Rešite se problema sa mokrenjem usled uvećanja prostate

Više od polovine muškaraca sa preko 50 godina imaju simptome benignog uvećanja prostate. Ova neprijatna bolest u retkim slučajevima može da dovede do ozbiljnih komplikacija koje su čak i životno ugrožavajuće.


Veliki broj starijih muškaraca nerado govori o ovoj temi i ima želju da posetu urologu maksimalno prolongira, što nikako nije dobro. Pacijenti se često jave lekaru kada su simptomi vrlo izraženi i kada postoji i veliki rizik od skorog nastanka komplikacija.

Potrebno je na vreme pristupiti lečenju, najpre lekovima, ali i operacijom ukoliko je to potrebno.

Transuretalna resekcija prostate TURP je vrlo česta operacija koja efikasno rešava probleme sa mokrenjem nastale zbog uvećanja prostate. Iskusni urolozi je obavljaju rutinski, sa najmanjim mogućim rizicima od nastanka postoperativnih komplikacija.

Šta je benigno uvećanje prostate?

Benigna hiperplazija prostate ili benigno uvećanje prostate je jedno od najčešćih oboljenja muškaraca koje nastaje usled hormonskog disbalansa. Benigno uvećanje prostate u nekom momentu ume da stvori tegobe usled pojačanog pritiska na mokraćnu cev koja prolazi kroz prostatu.

Pacijenti najpre primete učestalo mokrenje, poriv za neodložnim mokrenjem, noćno mokrenje, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike, teško započinjanje mokrenja, kao i tanak isprekidan mlaz urina.

Tokom vremena, usled dužeg zadržavanja mokraće javljaju se česte urinarne infekcije, a potom i bubrežne infekcije. Zadržavanje urina može da dovede i do stvaranja kamena u bešici ili bubregu.

Kada uoče navedene simptome, muškarci treba da se jave urologu koji će obaviti fizikalni pregled, ultrazvuk prostate i laboratorijske analize urina i PSA marker iz krvi.

Kada je operacija uvećane prostate neophodna?

Operacija uvećane prostate je potrebna kada se javljaju učestale urinarne infekcije, kod učestalog mokrenja, zatim kod otežanog pražnjenja bešike. Pacijenti sa benignim uvećanjem prostate često imaju osećaj da ne mogu da isprazne bešiku.

Takođe usled zadržavanja urina imaju rizik od nastanka ozbiljnih komplikacija kao što su urosepsa, oštećenje bubrega, zastoj rada bubrega ili pucanje mokraćne bešike.

Zato je vrlo bitno ne čekati dugo na TURP operaciju, već je obaviti ubrzo nakon što se uoči slabo delovanje lekova. U slučaju nastanka komplikacija operaciju je potrebno izvesti što pre jer se radi o urgentnim stanjima.

 

Transuretalna resekcija prostate TURP

TURP operacija se izvodi u opštoj ili spinalnoj anesteziji i obično traje sat do sat i po vremena. Uklanja se uvećanje prostate, ali sam organ ostaje u nešto smanjenoj veličini koja ne ometa protok urina.

Spinalna anestezija omogućava da pacijent bude budan tokom operacije, ali da u potpunosti bude pošteđen bola. Ovaj vid anestezije je pogodan za starije pacijente koji zbog pridruženih bolesti ne mogu da se uvode u opštu anesteziju.

Operacija se izvodi tako što se najpre uvodi resektoskop kojim se odstranjuje uvećano tkivo prostate i smešta u bešiku. Tokom operacije se ne pravi rez i ne ostaju tragovi operacije u vidu ožiljaka.

Nakon završene intervencije na prostati to tkivo se iz bešike aspirira endoskopom i šalje na patohistološki pregled. Posle operacije se postavlja urinarni kateter kako bi se mokrenje odvijalo nesmetano, uz neophodno ispiraje mokraćne bešike. Pacijent se nakon operacije zadržava na bolničkom lečenju dva ili tri dana.

Oporavak 

Pacijent nakon operacije može imati otok, peckanje pri mokrenju i pojavu krvi u mokraći i do dve nedelje od operacije prostate. Prvih dan – dva, dok je pacijent još u bolnici, nosi se urinarni kateter koji omogućava nesmetano mokrenje bez obzira na otok.

Pacijentima se savetuje da rade lagane vežbe, unošenje dosta tečnosti i da se hrane sa dosta voća i povrća.

Atlas opšta bolnica omogućava svim pacijentima koji su za TURP operaciju prostate da istu obave po specijalnoj akcijskoj ceni.

Sjajan ekspertski tim i vrhunska tehnička opremljenost Atlas opšte bolnice garancija su uspešnog lečenja bolesti prostate više od deset godina.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin