Najnovije Vesti
Džo Koker, Rok pevač Džo Koker umro u 71. godini života, Gradski Magazin

Rok pevač Džo Koker umro u 71. godini života

Izvor: Tanjug

Legendarni rok pevač Džo Koker, čuven po specifičnoj boji glasa, umro je u 71. godini, saopštio je njegov agent.

Džon Robert Koker, pevač i tekstopisac iz Šefilda, u karijeri dugoj više od 40 godina, iznedrio je mnoge hitove, od kojih su najpoznatiji “You Are So Beautiful” i “Up Where We Belong” – tema iz filma “Oficir i džentlmen” – kao i interpretacija pesme Bitlsa “With A Little Help From My Friends”. List “Jorkšir post” je objavio da je pevač preminuo od posledica raka pluća u Koloradu, gde je živeo poslednje dve decenije.

Rok pevač Džo Koker umro u 71. godini života, Gradski Magazin

U sam vrh muzičke scene vinuo se 60-ih godina prošlog veka, a ostaće upamćen po dubokom, hrapavom glasu i specifičnim pokretima na sceni, posebno desnom rukom. Kokerov agent Beri Maršal je istakao da je Džo Koker bio “jednostavno jedinstven” i da će biti “nemoguće ispuniti prazninu koju je ostavio u našim srcima”, preneo je BBC.
“On je, bez ikakve sumnje, najveći rok/soul glas iz Britanije – i ostao je isti ceo život. Izuzetno talentovan, prava zvezda, ljubazan i skroman čovek koji je voleo da nastupa”, kazao je Maršal.

Rok pevač Džo Koker umro u 71. godini života, Gradski Magazin
Maršal je naglasio da ga “svi oni koji su ga slušali uživo, nikada neće zaboraviti”. Koker je muzičku karijeru započeo u pabovima i klubovima u Šefildu 60-ih godina, a u to vreme je istovremeno radio i na benzinskoj pumpi.

Njegova interpretacija pesme “With a Little Help from My Friends” izbila je na sam vrh top liste u Britaniji 1968. godine. Tu pesmu je otpevao i na Vudstoku naredne, 1969. godine. Njegov hit singl iz 1975. godine “You Are So Beautiful” zauzeo je peto mesto na listi u SAD. Koker je dobio više nagrada, uključujući i Gremi 1983. godine, baš za pesmu “Up Where We Belong”, koju je otpevao u duetu sa Dženifer Vorns.

Na listi 100 najvećih pevača magazina “Roling Stoun”, Koker je zauzeo 97. mesto.

Rok pevač Džo Koker umro u 71. godini života, Gradski Magazin

Koker se 70-ih godina prošlog veka borio sa alkoholom i drogom, što je usporilo njegovu karijeru koja je ponovo krenula uzlaznom putanjom 1982. godine sa pesmom “Up Where We Belong”. Objavio je 40 albuma, a poslednji pod nazivom “Fire It Up” snimio je 2012. godine. Koker je živeo u Krofordu u Koloradu, mestu sa manje od 500 stanovnika, gde je sa suprugom Pem osnovao “Kokerovo dečje udruženje” za podršku lokalnoj mladeži. Pre par godina u tom mestu je otvorio i “Mad Dog Cafe”.

Poslednji koncert održao je u junu prošle godine u Londonu, a u Beogradu je oduševio publiku krajem maja 2011. godine. Koker je rođen 20. maja 1944. godine u Šefildu u Engleskoj.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

UHVATITE VAŠU ĆURKU PRE NEGO ŠTO ODLETI!, Gradski Magazin

UHVATITE VAŠU ĆURKU PRE NEGO ŠTO ODLETI!

BRUKA ĆURKA JE BAGET OBROK SENDVIČ KOJI GOVORI SVE SVETSKE JEZIKE I JEDAN JE OD …

NOVE MERE, OD DANAS NA SNAZI NOVE MERE: Skraćuje se radno vreme objekata, ali će neki biti otvoreni i POSLE 23 SATA, Gradski Magazin

OD DANAS NA SNAZI NOVE MERE: Skraćuje se radno vreme objekata, ali će neki biti otvoreni i POSLE 23 SATA

Na predlog Kriznog štaba od danas će radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata biti …

Leave a Reply

Your email address will not be published.