Za kiflice potrebno – osnovno testo:
- 250 ml mleka
- 40 g kvasca
- 2 jaja
- 250 ml ulja
- 500 g brašna
I još treba za I deo testa:
- 6 kašika brašna
Za II deo testa:
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike brašna
Za sirup:
- 800 g šećera
- 500 ml vode
- Prvo pripremite sirup, tako što šećer i vodu stavite da vri oko 5 minuta, a zatim ga ohladite.
- U mlako mleko rastopiti kvasac i ne čekajte da krene da raste već odmah dodati jaja, ulje i brašnom zamesiti ujednačeno testo, a onda ga podeliti na dva jednaka dela. U prvi deo dodati 6 kašika brašna i testo ponovo umesiti.
- U drugi deo dodati 3 kašike kakaa i 3 kašike brašna. Testo mesite dok se ne ujednači. Svaki deo podeliti na 4 loptice. Svaku lopticu na pobrašnjenoj radnoj površini razvući na 16-17 cm, a zatim složiti po dva razvučena testa, jedno na drugo. Braon na belo ili belo na braon, zavisno kako vam se više sviđa. Složeno testo još malo razvući, a onda podeliti na 12 trouglova, a onda napraviti kiflice. Po želji, možete ih filovati džemom, kremom, staviti jezgro oraha, itd.
Složiti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 18 minuta. Dok su još vruće, preliti pripremljenim sirupom i ohladiti pre služenja. U sirup možete dodati sok od limuna.