psihopata, Šesta epizoda: Maskirani psihopata, Gradski Magazin

Šesta epizoda: Maskirani psihopata

Prvi Amerikanac u serijalu Džon Gejsi je klovn ubica. Maskirani psihopata je u pitanju…

Procentualno gledano najviše je Amerikanaca na celokupnoj listi najvećih svetskih serijskih ubica. Na jedne utiče društvo, na druge porodica a pojedinci su prosto rođeni samo za ubijanje. Međutim samo se nekolicina njih izvdojila. Smrtonosni osmeh ispod klovnovske maske koštao je života mnoge tinejdžere u Čikagu. Sedamdesete godine prošlog veka, bile su mračne.

Priča o Džon Vejn Gejsiju počinje u Čikagu gde je kao dete živeo sa svojom porodicom. Imao je veoma blizak odnos sa majkom i sestrom, možda i previše blizak. Bilo je osnova da se smatraju za incestnu porodicu. Toliko toga između majke i sina sa sve sestrom, veruje se da je zbog toga komunikacija sa ocem potpuno izostala. Želeo je Džon da otac bude ponosan na njega, ali je malo toga uspevao. Skoro stalno bio je sputavan i omalovažavan. Fizički je bio malo tromiji od vršnjaka, što mu je u školi stvaralo velike probleme. Frustracije iz detinjstva došle su do izražaja kasnije.

Januara 1972. godine pokupio je Timotija Mekkoja sa stanice uz obrazloženje da mu nudi toplo prenoćište. Sutradan kad se probudio uvideo je mladića kako stoji na vratima sa kuhinjskim nožem. Skočio je na njega istrgao mu iz ruku i zabio u srce. Prvi, drugi, treći put. U tim trenucima osetio je seksualnu uzbuđenost, praćenu jakom erekcijom. Odmah posle otišao je do kuhinje i zatekao doručak pripremljen za dvoje. Ubistvo bez ikakvih osnova, ali okidač za izopačene seksualne emocije.

Te noći rodio se novi Džon Vejn Gejsi. Bio je ugledni biznismen i veoma cenjen i poštovan u državi Ilinois. Učestvovao je u raznim svečanim manifestacijama bio organizator i kreditor ’Izbora za Mis Ilinoisa’’, međutim iza osmeha krilo se nešto jezivo. Nakon što je upoznao tamnu stranu svoje ličnosti, prihvatio ju je oberučke. Smislio je da će najlakše mladiće privući ako se preruši u klovna i počne da animira tinejdžere. Posećivao je razne vašare i događaje gde su se mladi okupljali. Uglavnom uz obmanu ih je odvodio kući, seksualno se iživljavao nad njima a zatim odrubljivao im glave i zakopavao u podrumu ispod kuće. Jednom prilikom je namamio Džefri Rignala u svoja kola, zatim ga omamio hloroformom i seksualno ga zlostavljao. Bacio ga je kasnije u jamu. Bio je bez svesti, ali ipak živ. Džefri je vremenom uspeo da se seti boje kola u kojima je bio i tako policiju uputi na već poznatu adresu. psihopata, Šesta epizoda: Maskirani psihopata, Gradski Magazin

Klovn ubica, kako su ga nazvali američki mediji, uhapšen je u decembru 1978 godine. Džon Gejsi je priznao da se seksualno iživljavao i zadavio 34 mlada čoveka. Na saslušanju je rekao da je u početku žrtve skladištio na tavanu, ali zbog smrada i krvi koja je curila morao je nešto da promeni. Četiri tela je bacio u reku Des Plejns 1978 godine. Timoti O’Rurk ubijen je sredinom juna nakon što je napustio stan i otišao da kupi cigare. Nakon njega Frenk Landingin, Elmvud Park, Džejms Mazara plutali su nizvodno.

Na presudu, Džon Gejsi, čekao je punih 16 godina. Na proceduri dobijanja injekcije došlo je do određenih komplikacija. Hemikalije koje su bile potrebne da se pomešaju neobjašnjeno su promenile agregatno stanje i nisu mogle da se ubrizgaju u Gejsijevo telo. U tom momentu nastaje panika, posmatrači koji su imali priliku da gledaju izvršenje kazne kroz prozor nije im bilo omogućeno. Međutim, nakon što je anesteziolog promenio bočicu i prozor ponovo otvoren za posmatrače, smrtonosna hemikalija je bila ubrizgana. Usledila je smrt. Prema izveštajima nadležnih smatra se da je Džon Vejn Gejsi bio apsolutni psihopata i bez trunke kajanja za sve što je uradio. To potvrđuju i poslednje reči upućene svima, a glasile su ’’Poljubite me u dupe’’.

Danas postoje mnoge knjige koje opisuju krvavo životno delo Džona Gejsija. ’’Buried dreams: inside the mind of serial killer’’, ’’The Chicago Killer’’, ’’Killer clown’’ i ’’The last victim’’ Dok za ljubitelje filma postoje dva ostvarenja, ’’To catch a killer’’ iz 1992 godine sa fantastičnim Brajanom Denehijem u ulozi Džona Gejsija, i ’’Dear Mr. Gacy’’ iz 2010. godine.

John Wayne Gacy (Amerika 1942 – 1978)psihopata, Šesta epizoda: Maskirani psihopata, Gradski Magazin

   • Klasifikacija:                       serijski ubica
   • Zločin:                                  silovanje i ubistvo
   • Broj žrtava:                         34
   • Period ubijanja:                 1972 – 1978
   • Uhapšen:                             21 decembar 1978
   • Profil žrtava:                       dečaci i mladići
   • Lokacija:                              Čikago – Amerika
   • Kazna:                                  smrtonosna injekcija 1994

 

Film ‚‚To catch a killer”

Film ’’Dear Mr. Gacy’’

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin