Najnovije Vesti
sirijka, Sirijka u izbegličkom kampu zasvirala na belom klaviru, Gradski Magazin

Sirijka u izbegličkom kampu zasvirala na belom klaviru

Sirijka Nur Alkzam u izbegličkom kampu moći će da svira na belom klaviru

Kineski umetnik Aj Vejvej omogućio je danas da u izbeglički kamp u Idomeniju stigne beli koncertni klavir na kojem je potom zasvirala migrantkinja iz Sirije Nur Alkzam. Ona je pre sukoba u Siriji studirala na muzičkoj akademiji na odseku za klavir, ali je zbog rata toga morala da se odrekne. Iz kampa u Idomeniju Nur sada nastoji da dođe do supruga koji je u Nemačkoj i nastavi studije, prenosi AP. Ona je rekla da tri godine nije dotakla klavir zbog rata u Siriji.

“Bila sam veoma nervozna, ali sada se osećam jako dobro što sam ponovo mogla da dodirnem klavir”, kazala je.

Pošto u Idomeniju pada kiša, kineski umetnik i jošš nekoliko izbeglica pomogli su joj tako ššto su najlonima pokrili nju i klavir.

Osnovu građe klavira ili glasovira čine: okvir sa razapetim žicama, rezonantna daska, klavijatura sa mehanizmom pokretnih čekića, i pedale. Zbog prevelikog opterećenja, okvir za žice se gradi od livenog gvožđa ili od čelika. Zato se žice ukrštaju, a samim tim se smanjuje njihova dimenzija. Oko čeličnog jezgra se žice (pošto su najdublje) obmotavaju bakarnim nitima, da bi se postigla savršena zvučnost i da bi se debljinom, kao i težinom nadoknadila smanjena dužina. Tonski raspon klavira (u proseku) je od 2A do c5. Da bi se zvučnost ujednačila, obično je deset tonova najdubljeg registra zastupljeno samo jednom žicom, a sledećih šesnaest tonova sa po dve žice, dok svi tonovi gornjeg registra imaju po tri. Postoje metalni klinovi (zavrtnji), koji su pričvršćeni za okvir i prednjim, kao i zadnjim delom. Njihovim okretanjem pomoću specijalnog ključa, podešava se zategnutost žice, odn. štimuje se instrument. Na prednjoj strani se nalazi klavijatura. Unutrašnji mehanizam s kojim su dirke povezane, najsloženiji je i najprecizniji deo klavirske konstrukcije. On se završava nizom drvenih čekića, koji pri udaru o žicu proizvode zvuk. Glava ovih čekića je obložena filcom. Važnu ulogu unutrašnjeg mehanizma čine prigušivači, koji sa otpuštanjem dirke padaju na žicu i prekidaju njen odzvuk. Pored prigušivača postoje desni, levi i srednji pedal. Desni pedal omogućuje jači zvuk, zbog otpuštanja prigušivača. Tako da, kada svirač prestane da svira (pusti dirku), žice rezoniraju, jer ne postoje prigušivači ni na jednoj od žica. Levi pedal stišava, odn. umekšava zvuk. To se postiže tako što se ceo mehanizam pomera malo udesno, pa čekići udaraju samo o jednu žicu, ili o dve (zavisi da li postoje dve ili tri žice). Srednji pedal služi za prigušeni zvuk. Može da postoji, ali i ne mora. Notacija se vrši u dva ključa. U violinskom ključu se zapisuje ono što svira desna ruka, a u bas ključu se notira ono što svira leva. Primer: Mesečeva sonata (Ludvig Van Betoven) Fantazija za klavir – c-moll (Volfgang Amadeus Mocart) Koncert u c-mollu i d-molu (Sergej Rahmanjinov)

Izvor: B92

O Gradski Magazin

Proveri takođe

cisterne sa vodom za piće, Cisterne sa vodom za piće na više lokacija u gradu!, Gradski Magazin

Cisterne sa vodom za piće na više lokacija u gradu!

Cisterne sa vodom za piće u najprometnijim delovima grada Zbog najavljenih visokih temperatura, Grad Beograd …

Bg Car Show od 22. do 28. marta, Gradski Magazin

Bg Car Show od 22. do 28. marta

Sajam automobila DDOR BG Car Show  u Beogradu održaće se 22-28. marta Sajam automobila DDOR BG …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.