situacija, situacija, Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, obavezama. Ukoliko traje nekoliko dana, obično ne bude posledica, međutim, ako ste konstantno u ovom stanju, sve i da ste od betona – slomićete se.
Dugotrajna izloženost „overvelmu“ na prvom mestu umanjuje našu sposobnost da razmišljamo i delujemo racionalno, ili što bi naš narod rekao, „nije više svoje pameti“. Vremenom se smanjuje fokus, pa se dešavaju situaciju „šta sam ono hteo“, osećate konstantan umor, beznadežnost, a na kraju se sve ovo odražava i na imuni sistem.
Ni slučajno nemojte pomisliti da ste slaba ličnost i da sa vama (kao ličnošću) nešto nije u redu! Jedino što nije u redu su misli koje se iznova rotiraju i stvaraju parališući osećaj usled čega niste sposobni da izvršite i najbanalnije obaveze tokom dana.
Zamislite svoj život kao jednu lepu, prostranu kuću okruženu prostranim dvorištem i rastinjem u njemu. Šta bi se desilo kada biste se prema njoj odnosili s nemarom? Pustili korov da izraste, fasadu da se obruši, đubre da se gomila? Isto to radimo sebi, kada dozvolimo da nas obuzme nemar po pitanju sopstvene dobrobiti. Hajmo onda da sredimo „kućicu“!

#1 Prihvatanje trenutnog stanja

Ako se „borite“ protiv overvelminga tako što ga ignorišete, bežite od njega ili se ponašate suprotno od onog kako se osećate (da biste zamaskirali), niste na dobrom putu. Najvažniji korak je priznati sebi kako se osećate i razviti empatiju prema sebi.

#2 Odricanje od negativnih misli

Dr Fred Luskin sa Stanford univerziteta došao je do podatka da nam dnevno kroz glavu prođe 60 000 misli, od kojih se 90% njih ponavljaju. Još ako su negativne, ako govorite sebi „nikad to neću uspeti“, „jednostavno, nisam dobar“, „loš sam roditelj“ i slično, bukvalno gajite korov u glavi!

#3 Prekidanje loših scenarija

Misli se do te mere kovitlaju, da rađaju najgori mogući scenario, koji bukvalno parališe. Uradite bukvalno bilo šta da prekinete ovakav tok misli! Evo nekih predloga:

– Operite ruke ledenom vodom, ili još bolje, umijte se (naučno je dokazano da ovo umiruje nervni sistem)
– Momentalno izađite iz prostorije u kojoj se nalazite i otiđite u šetnju
– Pozovite nekog od bliskih ljudi i recite kako se osećate
Nakon nekog vremena, ovo će postati rutina. Te naizgled sitne pobede, kad naučite da se otrgnete od mučnih misli su kao stubovi za ograde i kapije: bedem vašeg malog carstva koji ne dozvoljava lopovima i korovu da uđu unutra.

#4 Barem pola sata za sebe

Odvojite vreme za aktivnost koja vas raduje i ispunjava mirom, makar pola sata dnevno! To može biti nešto kreativno (izrada malih umetničkih predmeta, slikanje), učenje ili vežbanje stranog jezika, jutarnje rutine koje pričinjavaju radost…

Valja shvatiti da postoji veoma bitna paralela:

– naše telo traži nutritivno bogatu hranu, a kada je uskraćujemo, posežemo za ugljenim hidratima i šećerima, koji se skladište kao mast, dalje znate.
– isto tako, um i duša traže nutrijente: mir, harmoniju, afirmaciju, vežbe i izazove.
I najbitnije – obaveze, notifikacije i sve što je na dnevnom redu, sve to može da sačeka. Lična dobrobit je isključivo vaš prioritet.

foto pixabay

O Dalibor

Proveri takođe

, Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu, Gradski Magazin

Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu

Rešite se bolova, stresa i problema sa spavanjem. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, držanje kocke leda …

, Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima, Gradski Magazin

Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin