smrdibube, SMRDIBUBE DOLEĆU S DRVEĆA: Toplo leto doprinelo razmnožavanju zelenih insekata, vesnika jeseni, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

SMRDIBUBE DOLEĆU S DRVEĆA: Toplo leto doprinelo razmnožavanju zelenih insekata, vesnika jeseni

Sa dolaskom hladnijeg vremena, Beograđani iz raznih delova grada žale se na navalu smrdibuba.

Ovi mali zeleni insekti postali su prvi vesnici jeseni, a stručnjaci objašnjavaju da je izrazito toplo, a zatim i vlažno vreme ove godine bilo pogodno za njihovo prenamnožavanje.

– U jesen kada nastupaju hladnije noći i jutra, smrdibube traže pogodan zaklon u kojem će neaktivno provesti nepovoljan hladan period – objašnjavaju  zaposleni u Zavodu za bicide i medicinsku ekologiju.

– Tokom leta ženke snesu jaja u pukotine kora drveća iz kojih se razvijaju larve koje prezime zimu, a na proleće se razvijaju odrasle jedinke.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, kao i u onima gde ima mnogo zelenila. U Beogradu je potvrđeno prisustvo vrste kupionova stenica ili “smrdljivi Martin”, koji je najčešće braonzelene boje sa narandžastim nogama. Mada u poslednje vreme, beleži se i prisustvo invazivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, koja predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

NEMA SUZBIJANJA

Smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovništvo, pa tako nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ne planiraju njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje. Ističu i da su pojedine vrste korisne jer se hrane štetnim insektima.

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin