Najnovije Vesti
smrdibube, SMRDIBUBE DOLEĆU S DRVEĆA: Toplo leto doprinelo razmnožavanju zelenih insekata, vesnika jeseni, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

SMRDIBUBE DOLEĆU S DRVEĆA: Toplo leto doprinelo razmnožavanju zelenih insekata, vesnika jeseni

Sa dolaskom hladnijeg vremena, Beograđani iz raznih delova grada žale se na navalu smrdibuba.

Ovi mali zeleni insekti postali su prvi vesnici jeseni, a stručnjaci objašnjavaju da je izrazito toplo, a zatim i vlažno vreme ove godine bilo pogodno za njihovo prenamnožavanje.

– U jesen kada nastupaju hladnije noći i jutra, smrdibube traže pogodan zaklon u kojem će neaktivno provesti nepovoljan hladan period – objašnjavaju  zaposleni u Zavodu za bicide i medicinsku ekologiju.

– Tokom leta ženke snesu jaja u pukotine kora drveća iz kojih se razvijaju larve koje prezime zimu, a na proleće se razvijaju odrasle jedinke.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, kao i u onima gde ima mnogo zelenila. U Beogradu je potvrđeno prisustvo vrste kupionova stenica ili “smrdljivi Martin”, koji je najčešće braonzelene boje sa narandžastim nogama. Mada u poslednje vreme, beleži se i prisustvo invazivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, koja predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

NEMA SUZBIJANJA

Smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovništvo, pa tako nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ne planiraju njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje. Ističu i da su pojedine vrste korisne jer se hrane štetnim insektima.

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

izbušene gume, BAHATOST NA VOŽDOVCU! Vlasnici automobila u šoku – Izbušene gume na svim vozilima na parkingu (VIDEO), Gradski Magazin

BAHATOST NA VOŽDOVCU! Vlasnici automobila u šoku – Izbušene gume na svim vozilima na parkingu (VIDEO)

Vlasnike automobila koji su bili parkirani na jednom placu na Voždovcu jutros je dočekalo neprijatno …

BOEMI DOČEKALI SVOJIH PET MINUTA: VELIKA SKADARLIJA OTVORILA ZIMSKU SEZONU!, Gradski Magazin

BOEMI DOČEKALI SVOJIH PET MINUTA: VELIKA SKADARLIJA OTVORILA ZIMSKU SEZONU!

Jedan od najlepših i najstarijih ugostiteljskih objekata u Beogradu, restoran Velika Skadarlija počeo je sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.