, Snažna performansa na tržištu dovela je STADU do dvocifrenog rasta, Gradski Magazin

Snažna performansa na tržištu dovela je STADU do dvocifrenog rasta

, Snažna performansa na tržištu dovela je STADU do dvocifrenog rasta, Gradski MagazinSTADA, u okviru koje posluje i kompanija Hemofarm, pokazala je istrajnost u izazovnom poslovnom okruženju obeleženom makroekonomskim i geopolitičkim neizvesnostima i prijavila dvocifreni rast prodaje i zarade u prvoj polovini 2022. Uprkos inflatornim pritiscima na robu i usluge, i prekidu lanca snabdevanja delom zbog konflikta u Ukrajini, STADA Grupa sa sedištem u Bad Vilbelu u Nemačkoj, nastavlja svoje putovanje rasta.

Organski rast i ponuda šireg portfolija pacijentima i zdravstvenim radnicima putem akvizicija i partnerstava omogućili su STADI da poveća korigovanu prodaju Grupe za   15% na 1.768 milijardi evra u prvoj polovini 2022. Korigovana za valutne fluktuacije i specijalne efekte, zarada pre kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je za 23% na 386.5 miliona evra.

STADA je imala benefit od opsežnog rasta na tržištima za svaki od svoja tri strateška proizvodna segmenta: zdravstvene proizvode široke potrošnje, generičke proizvode i farmaceutske specijalitete.

, Snažna performansa na tržištu dovela je STADU do dvocifrenog rasta, Gradski Magazin„Naročito sam ponosan“, ističe generalni direktor STADE Peter Goldschmidt, „kako približno 13,000 koleginica i kolega širom sveta nastavlja da raste kroz preduzetništvo, uz agilnost i integritet i kao One STADA. Veoma visoki nivoi angažovanja nedavno potvrđeni kroz globalnu anketu zaposlenih vode do mnogih novih inicijativa u promenljivom zdravstvenom okruženju.“

„Fokus na upravljanje kompleksnim portfoliom koji se sastoji od preko 25,000 skladišnih jedinica (SKUs) koje se obezbeđuju putem ojačane i otporne mreže lanca snabdevanja omogućio je STADI da dosledno održava visok nivo usluge i da može zadovoljiti potražnju, nadmašujući time tržišni prosek,“ istakao je Goldschmidt. „Želeo bih ovom prilikom da se zahvalim našim partnerima širom sveta, kojih je više od 500, koji nas podržavaju u daljoj izgradnji naše mreže lanca snabdevanja i koji činimo još otpornijim na krize.“

„U mnogim zemljama mogli smo povećati naše učešće na tržištu u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i generičkih proizvoda, dok nastavljamo da unapređujemo naš portfolio i pajplajn.“

Prodaja zdravstvenih proizvoda široke potrošnje porasla je za 25%

Akvizicije i partnerstva koja koriste STADINU opsežnu platformu marketinga i prodaje, zajedno sa internim širenjem proizvoda kroz lansiranje i proširenje linija, podigli su korigovanu prodaju u STADINOM segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u prvih šest meseci 2022. za 25% na 729,2 miliona evra. Zdravstveni proizvodi široke potrošnje činili su 41% STADINE prodaje Grupe u prvoj polovini godine.

Prodaja zdravstvenih proizvoda široke potrošnje ostvarila je benefit pošto je STADA sredinom 2021. godine uspešno integrisala svoju akviziciju Sanofijevih 16 etabliranih lokalnih i regionalnih brendova zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u pretežno evropskim zemljama. Takođe od novembra 2021. STADA distribuira Sanofijev portfolio zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u 20 zemalja širom Evrope.

Generički segment sveobuhvatno raste

Obezbeđivanje pacijentima dostupnosti lekova odmah nakon isteka ili otkaza patenta i ekskluzivnih prava pomoglo je STADI da poveća korigovanu prodaju u generičkom segmentu za 6% na 697.1 miliona evra u prvih šest meseci 2022.

Rast u segmentu generičkih proizvoda, koji je predstavljao 39% STADINE prodaje Grupe u prvom polugodištu, bio je sveobuhvatan, a pokretale su ga ključne zapadnoevropske zemlje, što je pomoglo STADI da zadrži lidersku poziciju u prvih pet kompanija u ovom segmentu širom Evrope.

Korigovana prodaja STADINE sve veće liste farmaceutskih specijaliteta porasla je za 12% na 341.8 miliona evra na korigovanoj bazi u prvoj polovini 2022. čineći jednu petinu prodaje Grupe.

Osnova za dalja ulaganja

EBITDA grupe je porasla za 36% na 450.2 miliona evra na osnovu rasta prodaje od 17% na 1,768.1 miliona evra. STADA je takođe održala disciplinu po pitanju troškova poslovanja, a pritom je nastavila sa ulaganjima i podrškom marketingu i prodaji. Povećanje od 71% u operativnom gotovinskom toku obezbedilo je dobru finansijsku osnovu za dalja ulaganja. Da bi podržala svoj portfolio koji se sve više širi putem internog i eksternog razvoja, STADA je, ranije ove godine, najavila projekat vredan 50 miliona evra za izgradnju centra za lanac snabdevanja u Turdi, Rumunija. Očekuje se da će ova lokacija, koja će imati inicijalni kapacitet isporuke 100 miliona pakovanja godišnje, kreirati dodatnih 375 radnih mesta.

STADIN naglasak na posvećenosti obezbeđivanja održivog zapošljavanja, snabdevanja lekovima i ekonomskih investicija – kao što je pokazano učešćem Grupe u Globalnom dogovoru UN – biće u bliskoj budućnosti detaljno prikazani u prvom Izveštaju o održivom razvoju za celu STADA Grupu.

„Održivost je za nas u STADI prirodna stvar“, naglašava tehnički direktor Migel Pagan. „Za nas briga o zdravlju ljudi uključuje donošenje pouzdanih rešenja za naše pacijente i partnere, kao i podršku javnim vlastima u izgradnji održivih zdravstvenih sistema.“

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin