solarni paneli, SOLARNI PANELI I ZA STANOVNIKE BARAJEVA: Dodatni javni pozivi firmama koje bi radile na energetskoj sanaciji, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

SOLARNI PANELI I ZA STANOVNIKE BARAJEVA: Dodatni javni pozivi firmama koje bi radile na energetskoj sanaciji

Gradska opština Barajevo raspisala je javni poziv za izbor firmi koje će biti zadužene za ugradnju solarnih panela koji će proizvoditi električnu energiju domaćinstvima širom njene teritorije.

Tako će i Barajevci, osim stanovnika Zvezdare, Obrenovca i Zemuna, moći da računaju na bespovratna sredstva prilikom energetske sanacije na porodičnim kućama. Barajevu je u ove svrhe Ministarstvo rudarstva i energetike dodelilo 2,5 miliona dinara.

Kako se navodi u dokumentu, sufinansiraće se, između ostalog, ugradnja solarnih panela, pratećih nosača panela, neophodne instalacije za proizvodnju enektrične energije kapaciteta do i jednako šest kilovata instalisane snage za sopstvene potrebe.

– Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po kilovatu instalisane snage solarnih panela kapaciteta do i jednako šest kilovata iznosiće 70.000 dinara i obuhvatiće sve radove, opremu i izveštaje – precizira se u pozivu.

– Za solarne panele šest, maksimalan iznos bespovratnih sredstava biće isti, kao i za one do šest, a razliku do ukupne vrednosti radova prema predračunu izabrane firme snosiće građanin. Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva.

Cilj sprovođenja mere energetske sanacije, kako je naglašeno u pozivu, putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama na teritoriji Gradske opštine Barajevo.

Zainteresovane firme prijave za konkurs treba da dostave najkasnije do 22. februara. Više informacija mogu dobiti na zvaničnoj internet stranici GO Barajevo ili putem mejl adrese privreda.barajevo gmail.com.

OPŠTINI ZEMUN SAMO 500.000

Krajem prošle godine javni poziv za firme za ugradnju solarnih panela raspisala je i Opština Obrenovac. Rok za podnošenje prijava bio je 27. decembar, a nakon izbora firmi, i Obrenovčani će moći da se prijave za pomoć. NJima je ukupno pripalo deset miliona dinara.

U ovoj raspodeli, Zemunci su prošli sa najzanemarljivijom sumom od svega 500.000 dinara od ministarstva i isto toliko od lokalne samouprave. Ako je za ugradnju jednog panela potrebno izdvojiti oko 5.000 evra, imaće para samo za dva domaćinstva.

Izvor: Gradski magazin/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

, Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela, Gradski Magazin

Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela

Blagodeti vune, kao najboljeg priodnog materijala brojne su zbog lekovitih svojstava vune i njenog uticaja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin