FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, SPECIJALNI PROGRAM ISTRAŽIVANjA COVID-19 FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, Gradski Magazin

SPECIJALNI PROGRAM ISTRAŽIVANjA COVID-19 FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je „Specijalni program istraživanja COVID-19“ sa ukupnim budžetom od 2.000.000 Evra


„Nikada do sada nismo doživeli ovakav trenutak u nauci. Svuda u svetu, svi vodeći istraživači su okupili svoje timove i hitno se preorijentisali razmatrajući šta mogu da urade kako bi pomogli rešavanju pandemije COVID-19, zajedno. Fokus celokupne svetske nauke je na jednom problemu. Kako u svetu, tako i u Srbiji, aktivirani su istraživački kontakti, stare i nove saradnje, jer je opasnost prisutna i svaka informacija dragocena. Komunicirali smo sa kolegama iz drugih fondova iz Evrope, kao i istraživačima iz dijaspore. Obezbeđena su dodatna sredstva u iznosu od  2 miliona evra kako bi se otvorio Specijalan program istraživanja COVID-19“, izjavila je dr Milica Djurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

Program ima za cilj finansiranje projekata koji će doprineti efikasnom naučnom odgovoru na COVID-19 pandemiju. Program ima unapred propisane teme koje su grupisane u okviru (bio)medicinskih nauka, (bio)medicinskog inženjerstva i informacionih tehnologija, kao i ekonomskih, socioloških, psiholoških istraživanja i upravljanja složenim sistemima. Program podržava primenjena naučna istraživanja, međunarodnu saradnju, kreiranje multidisciplinarnih timova, kao i konzorcijumsko podnošenje projekata.

Predloge projekata, kao i do sada, mogu podneti istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.

Ukupan budžet programa je 2.000.000 EUR, a finansira se iz zajma Svetske banke kroz „Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE)“. Ukupan budžet po projektu je 200.000EUR, uz izuzetak za istraživanja iz biomedicinskih oblasti gde je dozvoljena kupovina kapitalne opreme i u tom slučaju može biti odobreno do 500.000 EUR za projekat.

„U okviru ovog programa očekuju se predlozi koji mogu brzo pružiti pružiti efikasna rešenja i doprineti borbi protiv COVID-19, ali i drugih prirodnih katastrofa. Zbog toga ovaj program ima fokus na primenjena istraživanja u trajanju do 12 ili 18 meseci. Protekli period nas je opomenuo koliko je nauka bitna, pokazao je i da naučnici u Srbiji mogu mnogo toga, da su hrabri i spremni da se potpuno posvete izazovima. Za neverovatno kratko vreme otvorena je laboratorija Vatreno oko, napravljen je srpski ELISA test, respirator, i još mnogo toga. Postoji veliki broj naučnika sa inovativnim rešenjima koji mogu doprineti daljoj borbi protiv pandemije. Potrebno je da gledamo napred i pripremamo se i za buduće izazove koji su pred nama. Zato je bitno da se pandemiji i drugim prirodnim katastrofama, koje se mogu desiti u budućnosti, pristupi sistemski i da svako razmisli kako njegov rad može doprineti budućem rešenju“, dodala je dr Milica Djurić-Jovičić.

Rok za podnošenje predloga projekata je 10.06.2020. godine. Predlozi projekata se podnose u dve faze. Zbog kratkog roka i neophodne brze evaluacije predloga projekata, istraživači će prvo podnositi skraćene verzije predloga projekata koji će ići na evaluaciju programskog odbora. Nakon toga će naučnici, koji budu najviše ocenjeni prema definisanim kriterijumima, biti pozvani da dostave celokupan predlog projekta. Kada programski odbor završi i drugu fazu evaluacije, biće formirana konačna rang lista projekata koji će biti finansirani. Završetak evaluacije se očekuje već tokom avgusta 2020. kao i početak realizacije projekata.

Specijalni program istraživanja COVID-19 ima poseban strateški značaj za Republiku Srbiju i njene građane, a sve informacije o Programu dostupne su na linku: http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2020/05/covid19/

O Fondu za nauku Republike Srbije: Fond za nauku Republike Srbije je osnovan kao državna organizacija koja pruža podršku naučno istraživačkoj delatnosti. Jedan od najvažnijih ciljeva je obezbeđivanje uslova za kontinuirani rast naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Republici Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Programi Fonda omogućavaju finasiranje osnovnih istraživanja, kao i projekata koji povezuju nauku i privredu. Fond omogućava konkurentno finasiranje nauke kroz podršku projektima zasnovanim na izvrsnosti.

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

, Pronađite najbolju cenu za Otkup procesora, mobilnih telefona i Masina za Rudarenje, Gradski Magazin

Pronađite najbolju cenu za Otkup procesora, mobilnih telefona i Masina za Rudarenje

Ako tražite moćne rigove za rudarenje kriptovaluta, mi smo tu da vam ponudimo najbolje mašine …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin