Kada vas probudi sunčano jutro, isto tako i dočeka divan dan i to u sred nedelje, nemojte da razmišljate kakav ćete ručak kuvati.
Mi imamo jednu sugestiju za vas i vaš divni porodični ručak, koji možete skuvati na brzinu. Uživajte sa svojom porodicom ili prijateljima gde god da se nalazite! Spremite pileće ražnjiće sa povrćem, ukusno i dostupno svuda, pa čak i van kuće.
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 500g pilećih fileta,
- 200 g sveže crvene paprike,
- 100g tikvica,
- 100g mladog luka,
- 200g šampinjona,
- 200ml tamnog piva,
- 4 – 5 kašičica ulja,
- 1 kašičica vegete.
- Narežite pileće filete na krupnije kockice i pospite je vegetom i ostavite u neku posudu.
- Očistite crvenu papriku od semenki,takođe je narežite na kockice. Beli deo očišćenog mladog luka narežite na veće komade, oprane šampinjone na četvrtine, a tikvice na kocke.
- Narezano povrće malo posolite, dodajte piletinu, zalijte pivom i sve dobro promešajte.
- Meso s povrćem pokrijte i ostavite na hladnom mestu oko 30 minuta, a zatim nanižite sve na drvene štapiće za ražnjiće.
- Rešetku za roštilj premažite uljem i dobro zagrejte. Pecite ravnomerno piletinu, sa obe strane, kao i svako drugo meso koje pripremate.
NAČIN PRIPREME:
Nedeljni ručak je ritual. Prilika za okupljanje cele familije. Trenuci kada je kuhinja mala da primi sve koji bi da učestvuju u spremanju raznovrsne hrane, kada deca čuvaju decu i zabavljaju se, a mi stariji pijemo aperitiv uz neko meze. I to traje i traje. Svake nedelje skoro isti scenario, prepričavanje događaja i ono “je l’ se sećaš…” Šale na svoj, ali i tuđi račun, cela kuća zvoni od smeha i galame.
Ruča se u dve ili više tura, jer nas je mnogo, ali to nikome ne smeta. Oni što čekaju stoje nad glavama onih koji ručaju i dobacuju. Na kraju, naravno, kolači, čak i ako ne ostane mnogo mesta, što nas, na kratko, ućuti, koliko da dođemo do daha. Radujem se svakoj nedelji, jer zaboravimo na sve probleme i jednostavno, budemo porodica.