, Srbi ne spavaju zbog strahova i loših misli, Gradski Magazin

Srbi ne spavaju zbog strahova i loših misli

Čak 78 odsto Evropljana teško uspeva da prespava noć, upozorava Zdravstveno istraživanje kompanije STADA koje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

Spavanje je osnovna ljudska potreba, poput vode i hrane. Trećinu života provodimo u snu i to je dragoceno vreme za naše telo da se okrepi i obnovi. Nedovoljno sna u dužem vremenskom periodu, može ozbiljno ugroziti i trajno narušiti naše celokupno zdravlje. Otuda brine što tek svaki peti Evropljanin noću spava bez prekida, a svaki treći upozorava da sada spava lošije nego pre pandemije Covid-19.

Najviše muke sa snom imaju Belgijanci, njih 46% tvrdi da spavaju loše. Slede Britanci među kojima 8% provodi besane noći, a 35% spava loše. Kada je Srbija u pitanju na loš san se žali 29% građana, što je ispod evropskog proseka koji iznosi 35%. Najbolje u Evropi spavaju Holanđani. Njih 72% svoj san opisuje kao dobar.

Svakodnevni problemi, anksioznost i finansijske brige Evropljane drže budnim

Žene u Evropi češće leže budne misleći o problemima, njih 38% u odnosu na 29% muškaraca. Svakodnevne brige najčešće remete san Poljacima 47% i Špancima 40%. Ne zaostaju ni građani Srbije od kojih 34% ne može da spava zbog svakodnevnih problema, a čak 31% zbog strahovanja i loših misli, što je iznad evropskog proseka koji iznosi 26%.

Anksioznost ipak najviše muči Italijane, pa je čak 42% njih noću budno zbog strahova i osećaja zebnje. Portugalci 25% ne spavaju zbog brige o novcu. Britancima 21% san remete urinarni problemi, Nemcima 18% smeta buka koja dolazi iz okoline, dok Francuzima 17% i Holanđanima 16% san narušava hrkanje partnera.

Predrasude protiv lekova za spavanje

Evropljani su podeljeni kada su u pitanju preparati za spavanje, pokazuje Štadino istraživanje. Uprkos lošem snu, pilule ili kapi za spavanje odbija 53% Evropljana i jednako toliko građana Srbije. Još izričitiji su Holanđani 61%, Česi 61%, Rumuni 60% i Austrijanci 60%. Najveći protivnici preparata za spavanje su građani Kazahstana, njih čak 69%. Strah od moguće zavisnosti od ovih preparata posebno je naglašen u Češkoj 25% i Kazahstanu 24%. Očekivanje neželjenih nuspojava sprečava 13% Evropljana da uzima tablete za spavanje. Ideja o kupovini pomenutih proizvoda posebno je neprijatna građanima Austrije 22% i Belgije 18%.

U isto vreme druga polovina Evropljana 47%, svesrdno podržava upotrebu preparata za spavanje. Prednjače Španci 59%, Italijani 58% i Poljaci 57%. U Srbiji 47% građana pomenute preparate smatra korisnim, među kojima 26% ističe da bi ih koristili isključivo uz preporuku lekara.

Proizvodi na bazi CBD-a najpopularniji među evropskom omladinom

Interesovanje za preparate za spavanje na bazi CBD-a, umirujućeg sastojka ekstrahovanog iz listova ženske biljke konoplje, snažno korelira sa godinama. Među Evropljanima starijim od 55 godina, njih 42% mogu da zamisle da koriste ove preparate, dok je taj  procenat znatno viši kod onih od 18 do 34 godine i iznosi 55%. Strah od moguće zavisnosti najčešći je razlog za oprez prema proizvodima na bazi CBD-a, baš kao što je to slučaj sa svim ostalim preparatima za spavanje.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj, Gradski Magazin

Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj

Kada pristupamo uređenju kuhinje, važno je obratiti pažnju na svaki detalj. Od izbora nameštaja i …

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin