Srbija – crveno i crno, Gradski Magazin

Srbija – crveno i crno

Srbija se danas deli na crveno i crno

Srbija se umiriti ne može. Sportska strana naše zemlje uvek će imati dve, a nekad i tri nijanse. Kad je moguće da pojedini pripadnici ove siromašne države osporavaju uspehe jednog Novaka Đokovića, dok drugima ne prija lepota Ivane Španović, onda je sasvim normalno očekivati da rivalstvo između crvene i crne boje bude utisnuto za sva vremena. Sasvim je transparentno o kome govorim.

Komunizam je bio vladajući režim tada i samim tim i njihov kreator, na ovaj ili onaj način. Vođeni mislima da treba ujediniti mlade i uz određene grupe uspeti da pridobijete njihovu pažnju i da prate vaše ideale, posađen je prvi semen nove energije. Na talasima bunta antifašitičke omladine Srbije bilo je nužno da se stvori određeni pokret u nekoj sferi društva. Najdelotvorniji je sport, jer je privlačio najviše ljudi. Odgovor tadašnje Srbije na sva dešavanja u Titovoj posleratnoj zemlji nazivao se jednostavno, Crvena Zvezda. Kako bi komunistička vlast u Beogradu pokazala da ima kontrolu u svojim rukama odmah iste godine stvoreno je Jugoslovensko sportsko društvo i FK Partizan. Činjenica je da su za dovođenje pola tima aktivirali NDH reprezentaciju, dok im je trn u oku bila Crvena Zvezda.

Sve ovo dešavalo se pre bilo kakvog kolektivnog ostrašćavanja u društvu. Motivi za osnivanje dva sportska kolektiva bila su krajnje različita, a može se reći i uspesi u budućnosti. Tokom života SFRJ-a popularnost Crvene zvezde se neprekidno širila, kao i njeni uspesi. Kad se sad pogleda, rezultatski zenit postignut je početkom 90tih godina u najpopularnijem sportu na svetu. Tada je jedan od tvoraca Zvezde izjavio ’’Ovo nam Jugosloveni nikada neće oprostiti.’’ Godinu dana kasnije večiti rival ostvaruje najveći uspeh u istoriji svog sportskog društva ali u drugom sportu, i uprkos tome nikad im nisu oprostili prethodnu godinu. Kako su se režimi menjali, tako su i struje vezane za dva najveća kluba radile u svoju korist. Kad bi se pogledala statistika od 1992 godine i raspada SFRJ-a, ipak se više radilo na uzdizanju crne a upropašćavanju crvene boje. To nisu bila dela sportista koji su sa ponosom nosili te boje, niti onih glava na tribinama koji su želeli samo da uživaju u čarima igre i ako može se raduju trofeijma.

Već su to bili ljudi u upravama, savezima i politici, oni koji su kad sudija svirne kraj, zapravo počinjali svoju utakmicu. Interesi koji datiraju još od osnivanja ova dva fenomena, moraju da se ispoštuju do kraja. Jedni žive svoj san, drugi žele da ih nadžive, a oni treći da budu barem statisti u 70godišnjoj borbi naroda i države. Kako je fudbal prerastao granice običnog sporta i postao industrija za pranje ili pravljenje novca, tad zapravo i kreće sunovrat večitih rivala, ali i pre svega države u kojoj su stekli tu slavu. Danas imate samo priče o nekadašnjem šampionu Evrope i Sveta i njegovom ljutom rivalu koji je vrlo uspešno šamarao po Evropi mnogo veća imena od njegovog. Sve se svelo na sećanja i časove istorije jer ti isti danas ne mogu da pobede anonimuse sa fudbalskih margina. Uprkos tome lokalpatriotizam je kod nas Srba uvek bio zastupljen.

Pa tako nije bitno ako u Evropi ništa ne uradiš, važno je da vladaš u svojoj kući. Ko je veći trenutno? Koja boja je dominantnija? Ko ima više navijača, a ko trofeja? I naravno kad će neko uspeti da ih skine sa trona? Na sva ova pitanja odgovori su drugačiji od čoveka do čoveka, kako je moguće da na jedno pitanje ima toliko odgovora? Jedno je sigurno. Istorija ih je stvorila, država održala a jedino narod može da ih uništi ili uzdigne. Srbi su ekstremno podeljeni, plamen koji se budi u ljudima kad se spomenu njihova imena ne može da se umiri. Danas se samo gleda da li si severac ili južnjak, međutim danas je i netrpeljivost između dva tabora dostigla možda i najveći nivo u istoriji. Često se čuju uvrede i klevete, a zna se da je sport viteštvo i fer plej.

Sve dok se mi, oni koji uživamo u čarima majstorija, budemo poštovali i čestitali jedni drugima na pobedi i dobrom potezu, do tad će svi oni sa ličnim interesima biti manje važni. Uvek treba da imate na umu jedno, volite svoje – poštujte tuđe.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Na rekonstruisanom terenu na Limanu BASKETAŠ STEFAN STOJAČIĆ STVARA NOVE ŠAMPIONE, Gradski Magazin

Na rekonstruisanom terenu na Limanu BASKETAŠ STEFAN STOJAČIĆ STVARA NOVE ŠAMPIONE

Nedavno završene Olimpijske igre i uspesi naših sportista, privukli su pažnju javnosti, ali su je …

Stefan, Na rekonstruisanom terenu na Limanu  BASKETAŠ STEFAN STOJAČIĆ STVARA NOVE ŠAMPIONE, Gradski Magazin

Na rekonstruisanom terenu na Limanu BASKETAŠ STEFAN STOJAČIĆ STVARA NOVE ŠAMPIONE

Nedavno završene Olimpijske igre i uspesi naših sportista, privukli su pažnju javnosti, ali su je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin