, SRBIJA ZELENIJA ZAHVALJUJUĆI TURNIRU SERBIA OPEN, Gradski Magazin

SRBIJA ZELENIJA ZAHVALJUJUĆI TURNIRU SERBIA OPEN

U okviru akcije “Jedna karta – jedno drvo“ ukupno posađeno 36.000 sadnica širom Srbije

Srbija je danas bogatija za čak 36 000 sadnica platana i crvenog hrasta, zahvaljujući akciji „Jedna karta – jedno drvo“, koja je imala za cilj da se za svaku prodatu kartu na Serbia Open turniru posadi jedno drvo u gradovima širom Srbije. Na ovaj način obuhvaćeno je gotovo 100 hektara zemlje u 27 gradova i opština, na više od 120 lokacija.

Ovaj broj drveća godišnje će eliminisati više do 840.000 tona CO2 iz vazduha, čime će dugoročno biti ostvaren jedan od najznačajnijih doprinosa ozelenjavanju gradova, kvalitetnijoj životnoj sredini i boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.  , SRBIJA ZELENIJA ZAHVALJUJUĆI TURNIRU SERBIA OPEN, Gradski Magazin

Ovaj poduhvat je potvrda da turnir Serbia Open nije samo veliki sportski događaj, već i platforma za stvaranje pozitivnog uticaja na čitavo društvo i zaostavštine koja će trajati mnogo duže nego sama sportska manifestacija.

„Izuzetno sam ponosan što smo ovako važnu akciju uspeli da sprovedemo u delo i što je turnir Serbia Open ostavio trag u vidu 36 000 sadnica širom naše zemlje. Još sam srećniji što su ostvarenju ove akcije doprineli građani Srbije i što smo zajedničkim snagama ulepšali parkove, rečne obale, šetališta i prostore blizu vrtića i škola. Sadnja velikog broja sadnica predstavljala je zahtevan logistički izazov, koji smo lako prebrodili jer smo nailazili samo na pozitivne reakcije lokalnih samouprava i svaki od 27 gradova i opština je spremno prihvatio donaciju i maksimalno se uključio u sprovođenje ovog projekta, zajedno sa brojnim volonterima i stanovnicima svake od lokacija sadnje“, istakao je Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2022.

Od početka organizacije Serbia Open turnira, prema rečima Đorđa Đokovića, cilj je bio da se kroz različite humanitarne akcije i projekte pruži dodatni doprinos, promoviše pozitivan odnos prema životnoj sredini i utiče na njeno očuvanje kroz podizanje svesti građana o značaju i efektima ovakvih projekata.

,,Sportska manifestacija uvek je mesto ispunjeno pozitivnom energijom i navijačkim duhom, ali isto tako je i prostor i platforma za stvaranje šireg pozitivnog uticaja, koji će se osećati i pamtiti i nakon što poslednji meč bude odigran i to je upravo ono što želimo da postignemo. Uspeh i

pozitivne reakcije nakon ove akcije, ohrabrile su nas i motivisale da i u narednom periodu nastavimo sa sličnim projektima“, dodao je Đoković.

, SRBIJA ZELENIJA ZAHVALJUJUĆI TURNIRU SERBIA OPEN, Gradski MagazinNakon prolećne sadnje, koja je obuhvatala nešto više od 19 000 sadnica, i upravo završene, jesenje sadnje, tokom koje je posađeno još 16 940 sadnica, od 27 gradova i opština, koji se mogu pohvaliti svojim novim plućima, najveći broj posađen je na teritoriji Zrenjanina, koji je bogatiji za 4500 sadnica, dok će u Paraćinu 4000 novih sadnica osvežiti, ali i ukrasiti obalu reke Crnice i brojna naselja. Na području Kikinde posađeno je čak 3500 sadnica crvenog hrasta, dok se zavidnim brojem sadnica može pohvaliti i Kula, na čijem području je posađeno 2150 novih sadnica. Dodatnih 2000 stabala imaju i Pančevo, Novi Sad i Niš, gde su na više od 25 lokacija posađeni platan i crveni hrast.

U glavnom gradu posađeno je 1150 sadnica platana i crvenog hrasta na 13 lokacija, a sadnji su se tokom proleća priključili i poznati teniseri Andrey Rublev i Miomir Kecmanović.

Veliki broj gradova je u okviru ove akcije dobio više od 1000 novih stabala, a baš njihove krošnje će praviti hlad za sve stanovnike Lazarevca, Bačke Palanke, Kragujevca, Smedereva, Rekovca, Požarevca, Šapca i Kraljeva, kao i Bačke Topole na čijem je području posađeno čak 1500 stabala na 8 lokacija.

Više od 700 sadnica crvenog hrasta obogatilo je i područje Leskovca i Sombora, dok su Vladimirci, Kruševac, Titel i Bogatić u okviru ove akcije posadili po 500 sadnica.

U ovoj akciji nisu izostali ni drugi gradovi, pa su tako Prijepolje, Kladovo, Opovo i Vršac zajedno dobili preko 1100 sadnica koje su ulepšale različite lokacije.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj, Gradski Magazin

Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj

Kada pristupamo uređenju kuhinje, važno je obratiti pažnju na svaki detalj. Od izbora nameštaja i …

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin