Najnovije Vesti
srpske, SRPSKE VINARIJE UDRUŽENE U VERONI, Gradski Magazin

SRPSKE VINARIJE UDRUŽENE U VERONI

UDRUŽENE SRPSKE VINARIJE NA  VINITALY 2016 u VERONI

Na inicijativu redakcija portala vinovnik.rs i TU! magazin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, srpske vinarije po prvi put kolektivno će nastupiti na najvećem vinskom događaju na svetu – VINITALY 2016.

Na ovom inače jubilarnom 50. sajmu, od 10 do 13. aprila u Veroni predstaviće se Vinarija Aleksić, Vinarija Aleksandrović, Podrum Radovanović, Vino Budimir i Vinarija Zvonko Bogdan.

srpske, SRPSKE VINARIJE UDRUŽENE U VERONI, Gradski Magazin

Srbija je prepoznata kao zemlja dobrog vina i razvijene vinske kulture, te je ova inicijativa samo prvi u nizu napora da se najbolje domaće sprske vinarije udruženim snagama predstave internacionalno.

Verona je glavni grad talijanske provincije Verona u regiji Veneto od 252 520 stanovnika, po broju stanovnika je drugi po veličini grad u Venetu. Verona je još od srednjeg vijeka sjedište istoimene dijeceze, ali je danas najpoznatija kao grad tragičnih ljubavnika Romea i Julije. Verona je zbog svog historijskog centra, uvrštena 2000. na UNESCO – vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi Grad leži u Dolini Poa i po obrocima masiva Lessini, nedaleko od jezera Garda, napola okružen rijekom Adige, 105 km zapadno od Venecije. Historija Grad je osnovalo neko od antičkih Italskih plemena, možda Eugani ili Reti, kasnije su ga zauzeli galski Cenomani. Rimljani su ga zauzeli i 89. pne. pretvorili u svoju koloniju.

srpske, SRPSKE VINARIJE UDRUŽENE U VERONI, Gradski Magazin

Za njihove vladavine grad je rapidno uznapredovao, jer je bio raskrsnica puteva između Apeninskog poluotoka i Sjeverne Evrope. U ta sretna vremena rodio se u Veroni i pjesnik Katul. Grad je 489. zauzeo ostrogotski kralj Teodorik i podigao svoj zamak na obali rijeke Adige, na istom mjestu gdje se danas nalazi kaštel San Pietro. Verona je zadržala svoj značaj i za vladavine langobardskih kraljeva, Karlo Veliki zauzeo je grad 774. pa je bila rezidencija njegova sina Pipina i Berengara od Toursa. Verona je postala samostalna komuna početkom 12. vijeka, ali je trpila zbog ranih borbi između Gvelfa (papinska partija) i Gibelina (carska partija), na kraju se grad oprijedijelio za Gvelfe. Jedno vrijeme gradom je vladao tiranin Ezzelino da Romano (1226. – 1259.) Grad je ušao u mirnije vode kad je 1260. podesta postao Mastino della Scala, nakon tog je gradom vladala porodica della Scala i grad je prosperirao

Za vrijeme vladavine Bartolomea della Scala, zbila se drama Romea i Julije. Verona je 1387. podpala pod vlast na milanskih Viscontija (Gian Galeazzo Visconti) a nakon 1405. pod Veneciju, pod čijom je vlašću ostao sve 1797. kad ju je Napoleon Bonaparte ustupio nakon Mira u Campo Formiju Habsburškoj Austriji (osim perioda kad ju je okupirao car Maksimilijan I. 1509.- 1517.) Posljednji kongres velike antinapoleonske alianse Rusija, Prusija, Austrija i Velika Britanija održan je u Veroni 1822. Verona je 1866. postala dio [[Kraljevina Italija|Kraljevine Italije. Grad je pretrpio teška razaranja za vrijeme Drugog svjetskog rata od savezničkog bombardiranja, ali je danas potpuno obnovljen. Arena na Piazzi Bra Verona je jedan od najbogatijih gradova Sjeverne Italija sa ostatcima rimske arhitekture. Najpoznatiji objekt iz tog vremena je amfiteatar – Arena, to je treći po veličini očuvani rimski amfiteatar, koji se i danas koristi za operne]] spektakle. Iz 1. vijeka je također rimski teatar, koji se nalazi do arheološkog muzeja i dvoja gradska vrata. Slavoluk ]] Arco dei Gavi (restauriran 1932.) podignut je u 1. vijeku. U muzeju Lapidario Maffeiano iz 1714.) čuvaju se grčke i rimske starine. Verona je poznata i po svojoj bogatoj i specifičnoj romaničkoj i gotičkoj arhitekturi, od ružičaste cigle. Veronu su gradila (pored ostalih) i dva velika renesansna arhitekta Giovanni Giocondo i Michele Sanmicheli. Verona je i grad lijepih crkava, prva od njih je romanička San Zeno Maggiore (izvorno iz 5. vijeka, obnovljena 1117. – 1227.), sa fasadom od cigle i mramora, i lijepim mramornim trijemom, u kojoj se nalazi mantenjin triptih iz 14. vijeka, pored nje tu je i gotička Santa Anastasia, čija je gradnja započela 1290., a dovršena je 1422.- 1481.). Verona je snažan industrijski grad, poznati po internacionalnim sajmovima poljoprivrede i konja, osnovanim još 1898. Verona je svjetski poznata po vinima iz njene okolice Amarone, Bardolino, Valpolicella, Soave i Recioto.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021., Gradski Magazin

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021.

Ljernonimus sledeće godine preuzima funkciju od dugogodišnjeg izvršnog direktora L’Oéal Grupe Žan Pol Agona Kliši, …

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.