glutena, Šta je dijeta bez glutena ?, Gradski Magazin

Šta je dijeta bez glutena ?

Vodič za zdravu ishranu: Za obolele od celijačne bolesti dijeta bez glutena znači izbegavanje sve hrane koja sadrži ovaj protein, i u najmanjim količinama

Hleb, pivo, slatkiši, žitarice, kolači i pite, pomfrit, testenina, mesne preradjevine i supe su samo neke od hrane koja bi trebalo da se izbegava, jedino ako su posebno označeni da su oslobodjeni glutena. Ovas može doći u kontakt sa pšenicom u proizvodnim fazama, tako da ako nisu označene kao oslobodjene glutena, trebalo bi da se izbegavaju. Ima mnogo hrane koja je prirodno oslobodjena glutena, uključujući voće i povrće, sveža jaja, sveže meso, riba i živina (nemarinirana, pohovana ili pokrivena maslacem), nepreradjen pasulj, semena i orah, i većina mlečnih proizvoda.

Mnoge žitarice i skrob su dozvoljeni kao deo dijete bez glutena, uključujući heljdu, kukuruz i kukuruzna jela, lan, kinoa,pirinač, soja i proso. Oboleli od celijačne bolesti bi trebalo da budu oprezni ,štaviše, da ove žitarice nisu bile mešane ili preradjivane zajedno sa žitaricama, konzervansima ili aditivima koji sadrže gluten.
Konzumiranje dijete bez glutena je možda bilo izazovno pre jedne decenije, s obzirom da je većina od namirnica sadržala gluten. Medjutim prodavnice danas su snabdevene nizom namirnica koje su alternative hrani sa glutenom, mada po višoj ceni nego što su one sa glutenom.
Dok je pristupačnost hrani bez glutena odlična za ljude koji su osetljivi na gluten, više i više nas koji nemamo tu osetljivost na gluten se okreće ka hrani bez glutena. Zašto? Mnogi od nas veruju da je gluten loš za nas, iako postoji jako malo naučnih dokaza koji na to ukazuju.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!, Gradski Magazin

Kineska reprezentacija završila pripreme u Vrnjačkoj Banji!

Odbojkaši oduševljeni napustili Banju – Muška seniorska reprezentacija Kine pripremala se u Vrnjačkoj Banji za 20. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin