Ristić, Šta kaže Irena Ristić ?, Gradski Magazin

Šta kaže Irena Ristić ?

Još jednom, tri Irene Ristić, u svoje lično ime, pozivaju vas da dođete u Kulturni centar Rex, povodom novog izvođenja rada Šta kaže Irena Ristić?

Još jednom, tri Irene Ristić, u svoje lično ime, pozivaju vas da dođete u Kulturni centar Rex, 20.februara , povodom novog izvođenja rada “Šta kaže Irena Ristić?” sa početkom u 20 časova.

Rad je nastao tokom 2014. godine kada je pedeset i devet istoimenih žena pozvano da se upoznaju i da odgovore na nekoliko pitanja. Ukrštanjem ličnih narativa i biopolitičkih profila svojih imenjakinja, autorka istražuje moguće tačke dodira: šta bi još moglo da ih spaja, sem imena koje su stekle sticajem okolnosti, i koje, mahom, nisu birale.

Šta kaže Irena Ristić? je polimedijski rad zasnovan na ukrštanju performativnih i video elemenata, a materijal za izvođenje nastao je na osnovu biografskih podataka, intervjua i odgovora učesnica na upitnike Maksa Friša iz njegovog “Dnevnika 1966-1971”. U recenziji objavljenoj nakon januarske premijere navodi se:

“Postavlja se pitanje da li je moj lični stav autentično moj, ili je zajednički, opšti, daleko više nego što pretpostavljamo i što bismo voleli da jeste. Dolazi se do zaključka da ime nije sudbina, ali može da bude dobra ilustracija kako oni na pozicijama moći (država, crkva, veleposednici, roditelji, muževi) vole da predstave sopstvenu volju kao sudbinu, kao nešto što je upisano u zvezdama, što je tradicija, što je volja božja, što je prosto tako, prirodno. Kao i Dnevnik Maksa Friša, i ova predstava-poema-video rad je jedno avanturističko putovanje ka vrednosnoj, društvenoj, političkoj samosvesti. Ciljevi ovde izgledaju jasni – odgovoriti na pitanje koje je naše mesto u svetu, kako su stvari koje podrazumevamo u našim životima u stvari određene društvenim, političkim okolnostima, ko smo mi uopšte – ali tačke do kojih treba da stignemo nisu ucrtane na mapi, tako da ovo putovanje u grupi postaje zabavno, duhovito, zastrašijuće lutanje, sa vrlo neizvesnim ishodom, sa nadom da ćemo stići do nečeg vrednijeg od suštog skepticizma i individualizma shvaćenog kao borba protiv drugog i kao strah od drugosti i nepoznatog.” Bojan Babić (Danas, 27. januar 2015)

Vidimo se u Kulturnom centru Rex u 20 časova!

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin