novi autobusi GPS, STO NOVIH AUTOBUSA OD DANAS NA ULICI: U pogonu GSP na Novom Beogradu predstavljena nova zglobna vozila, Gradski Magazin
Foto: ATA Images

STO NOVIH AUTOBUSA OD DANAS NA ULICI: U pogonu GSP na Novom Beogradu predstavljena nova zglobna vozila

Sto novih autobusa na prirodni gas turske firme BMC od danas saobraća prestoničkim ulicama! Oni će se zasad puniti na stanicama “Kriogasa”, jer će gasna stanica na Karaburmi biti završena u martu.


Biće raspoređeni na najopterećenijim i najfrekventnijim gradskim linijama 17, 23, 31, 65 i 88, dok će najstarija vozila biti povučena iz upotrebe. Takođe, plate vozača GSP od januara naredne godine biće oko 100.000 dinara, kako bi se oni zadržali u preduzeću.

Nova vozila su niskopodna i zglobna, sa maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150 putnika, od čega je 38 sedećih mesta.

– Posle puštanja na ulice novih 100 autobusa na gas, prosečna starost vozila u gradskom prevozu biće 7,5 godina, što je po evropskim standardima – istakao je juče na primopredaji vozila u pogonu GSP na Novom Beogradu gradonačelnik Aleksandar Šapić.

– Videćemo da li će biti novca u budžetu da se i naredne dve godine nastavi sa obnovom voznog parka. To iziskuje velika novčana sredstva, a nabavka ovih autobusa koštala je 35 miliona evra. Ovo je važan dan, jer su vozila ekološka i svakako će uticati na smanjenje zagađenja. Ovim pitanjem se trenutno intenzivno bave svi nadležni, a najveći razlog periodičnog većeg zagađenja su individualna ložišta, kojih prema procenama ima između 150.000 i 200.000.

Savremena vozila iz Turske imaće i prostor za kolica za bebe i invalidska kolica.

Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a grejanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i vaj-faj internetom.

– Vozila će se puniti kao i sva ostala ovakvog tipa na gasnim stanicama “Kriogasa”, kojih ima tri u prestonici – kaže Šapić.

– U stalnom smo kontaktu sa izvođačima radova, pa je moguće da se i do kraja godine završi, ali svakako će za nekoliko meseci biti gotova.

Paralelno radimo na usklađivanju linija koje rade na najfrekventnijim pravcima, a prve rezultate imaćemo već za koji mesec. Tako smo skoro rešili i Mladenovac, jer je “Lasta” uvela veći broj jutarnjih polazaka.

Govoreći o poboljšanju uslova rada u javnom gradskom saobraćajnom preduzeću, prvi čovek prestonice je istakao da se uveliko radi na povećanju plata vozača.

– Od 1. januara, kako smo ranije rekli i najavili, njihova mesečna primanja biće oko 100.000 dinara – kaže on.

(Novosti)

 

O Marija S.

Proveri takođe

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

U Kotoru je održan Regionalni sastanak lidera Zapadnog Balkana pod sloganom “Jedna regija, zajednička vizija”. …

, Drugo i još veće izdanje HR.Weekenda: Interdisciplinarne teme i najveći stručnjaci ove jeseni u Rovinju, Gradski Magazin

Drugo i još veće izdanje HR.Weekenda: Interdisciplinarne teme i najveći stručnjaci ove jeseni u Rovinju

Drugo izdanje izuzetno uspešnog HR.Weekenda održaće se i ove godine u sklopu Weekenda.17, i to …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin