Francuski institut obeležava ROLANA BARTA, Gradski Magazin

Francuski institut obeležava ROLANA BARTA

Francuski institut u Srbiji i Biblioteka XX vek obeležavaju stogodišnjicu rođenja književnog kritičara i semiologa Rolana Barta razgovorom o novom izdanju njegovih „Elemenata semiologije“

BEOGRAD – Četvrtak, 12. novembar 2015 – 18h

Rolan Bart (1915-1980) jedan je od najistaknutijih i najuticajnijih francuskih intelektualaca XX veka. Dao je veliki doprinos razvoju francuske kritičke misli o književnosti i društvu, poznate pod imenom Nova francuska kritika. Tumačio je književnost, moderne mitove i popularnu kulturu sa stanovišta opšte nauke o znacima – semiologije, čiji je bio utemeljivač u Francuskoj.

Povodom stote godišnjice Bartovog rođenja, Biblioteka XX vek objavila je novo izdanje prevoda njegove knjige „Elementi semiologije“.O ovom delu i recepciji Bartovih ideja u Francuskoj i Jugoslaviji u vreme njenog prvog objavljivanja i danas govore Vesna Elez, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu i Ivan Čolović, prevodilac i izdavač knjige „Elementi semiogije.

Rolan Bart (Ronald Barthes, Cherbourg 1915 – Paris 1980), francuski semiotičar, književni teoretičar, kritičar mediokritetstva književnog kriticizma i ideologije, pisac i slikar. Godine 1947. počinje sa objavljivanjem analize belog pisma (écriture blanche) Alberta Kamija u časopisu Combat. Kao nastavnik francuskog u Aleksandriji (Egipat), upoznao je lingvistu Greimasa i počeo da se interesuje za Sosira (Saussure), Hjemsleva i Jakobsona, nastavljajući sa izučavanjem književnosti i pozorišta.

Razgovor se vodi na srpskom a biće prikazan i kraći dokumentarni film o Bartu.

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Raznolikost nogara za upotpunjen prostor, Gradski Magazin

Raznolikost nogara za upotpunjen prostor

Elegancija u enterijeru je često skrivena u detaljima, a suptilnu eleganciju na najbolji način u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin