Najnovije Vesti
Stop bacanju hrane, Stop bacanju hrane !!!, Gradski Magazin

Stop bacanju hrane !!!

Stop bacanju hrane: voce i povrce u protestnoj setnji u centru Beograda

Beogradjani su danas imali priliku da prisustvuju neobicnom „protestu“ u centru grada. Naime, zapostavljeno voce i povrce – ono koje nije najsvezije ili najpravilnijeg oblika, ali i dalje potpuno upotrebljivo, izrazilo je nezadovoljstvo cinjenicom da su sve vise tretirani kao otpad.

Kako navode, iako vise ne izgledaju kao mladje kolege, i oni bi da budu svakodnevni deo nasih zivota i zdravog nacina ishrane, jer i dalje poseduju sve vitamine i hranljive sastojke. Ono sto je, prema njihovim recima, kljucno za odrzavanje mladalackog izgleda i svezine jeste njihovo pravilno skladistenje i cuvanje u frizideru.

„Odlucili smo da kroz ovaj protest izrazimo svoje nezadovoljstvo cinjenicom da nas ljudi, zbog neadekvatnog skladistenja, u velikoj meri bacaju. Iako mozda nismo  pravilnog oblika ili najsvezije, podjednako smo ukusni i zdravi! Ne zelimo da budemo tretirani kao otpad samo zato sto izgledamo drugacije!“ – izjavila je jabuka, jedan od ucesnika ovog protesta.

Stop bacanju hrane, Stop bacanju hrane !!!, Gradski Magazin

Sargarepa i brokoli, predstavnice povrca na ovom protestu su ovim povodom porucile:

„U Srbiji se godisnje baci 250.000 tona hrane, a zamislite samo broj obroka koji je mogao biti napravljen od tolike kolicine hrane. Mozda je vama to ostatak hrane, ali nekome je to obrok. Nasa poruka ljudima je da moraju pravilno da nas cuvaju kako bi one sto duze ostale sveze! Ne treba da bacaju voce i povrce koje je prezrelo ili nepravilnog oblika, vec da treba da nas koriste u ishrani, jer i mi donosimo zdravlje!“

Stop bacanju hrane, Stop bacanju hrane !!!, Gradski Magazin

Ova protestna setnja deo je kampanje „Stop bacanju hrane“, ciji je inicijator brend Beko, organizovana u cilju da se na neformalan nacin skrene paznja na veoma ozbiljnu temu – bacanje hrane. Kao drustveno odgovoran brend, Beko pridaje veliku vaznost razvoju tehnologija koje ce doprineti ocuvanju resursa, pa tako EverFresh+ tehnologija produzava svezinu voca i povrca i do 30 dana.

Sa vockama i povrckama su se druzila i deca iz vrtica „Majski cvet“ koja su imala priliku da nauce nesto vise o hranljivim vrednostima, pravilnom cuvanju i skladistenju voca i povrca, kao i zasto ih je neophodno koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Stop bacanju hrane, Stop bacanju hrane !!!, Gradski Magazin

Poslednji podaci pokazuju da se u Srbiji godisnje baci vise od 250.000 tona jestive hrane, dok 628.000 ljudi zivi u siromastvu. Kako bi pomogao zajednici u kojoj posluje u resavanju ovog problema, Beko je pokrenuo ovu kampanju u cilju podizanja svesti i edukacije javnosti o pravilnom skladistenju namirnica kako bi one sto duze ostale sveze, a time se i manje bacale.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji, Gradski Magazin

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji

Crveni krst Beograd u saradnji sa Maxi supermarketima i ove godine obeležava Nedelju solidarnosti humanitarnom …

Sredite prostor za školarca sa stilom, Gradski Magazin

Sredite prostor za školarca sa stilom

Polazak u školu je idealan trenutak da razmislite da li ste pripremili sve što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.