Štab, “Strašila” u galeriji Štab, Gradski Magazin

“Strašila” u galeriji Štab

Izložba stripa Berina Tuzlića u galeriji Štab

Izlozba stripa i projekcija kratkog filma „Strašila“ autora Berina Tuzlića, animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine biće otvorena 4. septembra 2015. godine u 20:30h u galeriji Stab u Beogradu (Crnogorska 10), a trajaće do 8. septembra.

Na otvaranju izložbe nastupiće u unplugged izvodjenju bend Bezbeli Apstraklije, čiji je Tuzlić član.

Otužni i istrošeni televizori i radio-aparati žive u samoći stvarajući klimu idealnu za zastrašivanje svakoga ko ne misli svojom glavom. Ljudi žive zatvoreni u svojim kućama od otpadaka i na taj način pokušavaju da pronadju sklonište od medija koji ih proganjaju. U tom haosu nalazi se jedna devojcica-strašilo koja pomoću vizije ljubavi uspeva ono naizgled neostvarivo – da stekne prijatelja.  

U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu, želeo sam da iscrtam čitave nijanse odnosa i društvenog konteksta i da strip „Strašila“ oslikava stvarnost savremenog doba koje u globalnim tokovima komunikacije i zagušenosti informacijama nastoji da odiše „senzacionalizmom“. Naizgled deciji strip „Strašila“ se lako smešta u svet odraslih propitujući osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim potrošačima,“ izjavio je Berin Tuzlić, autor stripa i animiranog filma „Strašila“.

Strip „Strašila“ je za podrucje Bosne i Hercegovine izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip medjunarodno priznat dokazuje i činjenica da se našao na policama škotskog strip-izdavaca „Komicbrew“ koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Verziju stripa na bosanskom jeziku je moguće naručiti na web stranici autora ili u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

Bend Bezbeli apstraklije je nastao u Sarajevu 2014. godine i do sada su u saradnji sa Croatia records-om izdali album “Kad je bal nek’ je kanibal”. Muzički pravac kojim se “Apstraklije” vode su sami nazvali “Teferidz punk” kao jednu vrstu “bosanskog panka”.Članovi ovog benda su u poplavi etiketiranja dali sebi i umetnička imena, i to Turbo Avaz – vokal i gitara, Bassitaga – bas gitara i Estamlija – bubnjar.Ime benda ima jednostavno objašnjenje vremena u kojem živimo – bezbeli je reč koja se upotrebljava u sarajevskom žargonu kada se sagovornik želi “ostaviti bez teksta”, tj. da ne zna da li mu se neka njegova mišljenja i stavovi potvrdjuju ili ne, a apstraktno je sve ovo sto nas okružuje kako bi nam fokus bio u velikoj zabuni.

Barin Tuzlić rodjen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, edukaciju u oblasti animacije stekao je u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebackoj školi crtanog filma. Na dugometraznom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

 

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

, Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela, Gradski Magazin

Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela

Blagodeti vune, kao najboljeg priodnog materijala brojne su zbog lekovitih svojstava vune i njenog uticaja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin