Strašila, Gradski Magazin

Strašila

“Strašila”
Berina Tuzlića

Berin Tuzlić, nagradjivani animator i strip umetnik iz Bosne i Hercegovine, predstavio se prvi put domaćoj javnosti u petak, 4. septembra, na otvaranju izložbe stripa „Strašila“, u galeriji „Štab“, koju ce svi zainteresovani moći besplatno da pogledaju sve do utorka, 8. septembra.Izložba je koncipirana iz dva dela – plakata/stripova i projekcije animiranog filma, dok je na otvaranju nastupio i sarajevski bend „Bezbeli Apstraklije“, čiji je Tuzlić član.

„Naizgled dečiji strip „Strašila“ lako se smešta u svet odraslih propitujući osnovnu ulogu i uticaj masovnih medija ka njihovim konzumentima. Kroz ovaj strip, ali i celu izložbu, imao sam želju da poručim javnosti da ne dozvole da im mediji odvuku fokus od njihovih ciljeva, kao i da im ne ukradu sposobnost rasudjivanja, mogućnost igranja i kreativnog stvaranja“ – istakao je na otvaranju Berin Tuzlić, autor stripa i animiranog filma „Strašila“.

 

Izložba ce biti otvorena svakog dana, od 10 do 22 sata, do 8. septembra, u galeriji „Štab“.

O autoru: Rodjen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija. Nagradjen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 medjunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivac Udruzenja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruzenja animatora.

Strip „Strašila“ je za područje Bosne i Hercegovine izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip medjunarodno priznat dokazuje i činjenica da se našao na policama škotskog strip-izdavača „Komicbrew“ koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Verziju stripa na srpskom jeziku je moguće naručiti na web stranici autora ili u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda, Gradski Magazin

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda

Zimska sezona na omiljenoj destinaciji celog regiona, zvanično se otvara 7. decembra sa manifestacijom Ski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin