Svahili jezička radionica, Gradski Magazin

Svahili jezička radionica

U Muzeju afričke umetnosti se po prvi put organizuje Svahili jezička radionica. U martu će se svake subote održati jedna radionica i one su promotivno besplatne. Za radionice je potrebno da se pošalje prijava do 11. marta!

  • Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

Svahili, ili tačnije Kisvahili, pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike. Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama. U Tanzaniji i Keniji svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi. Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog, kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo svih veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda!

Za sve koji govore srpski, učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću: piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja,planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim partnerima u Africi, svahili je odličan izbor! Svahili – jezičke radionice će omogućiti učesnicima da savladaju osnovne reči i izraze na jedan lagan, neopterećen i interaktivan način.

Radionice u martu su promotivne i besplatne. Prijavu za radionice sa naznakom ZA SVAHILI RADIONICU možete slati na africanmuseum@gmail.com do 11. marta (u ponoć). Potrebno je popuniti i poslati prijavu sa sledećim podacima:

  •  Ime i prezime
  •  Godina rođenja
  • Kontakt telefon i e-mail
  • Zašto želite da učite svahili (kratko, do 100 reči). 

Radionice će se održavati u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Počinje veliko finale takmičenja „Pekarijada“ 2023., Gradski Magazin

Počinje veliko finale takmičenja „Pekarijada“ 2023.

Posle letnje pauze, nakon završetka prvih kvalifikacija, nastavlja se nacionalno takmičenje za najboljeg profesionalnog i …

STADA GIS SRBIJA OBELEŽAVA 10 GODINA POSLOVANJA, Gradski Magazin

STADA GIS SRBIJA OBELEŽAVA 10 GODINA POSLOVANJA

STADA GIS Srbija, deo STADA grupe, obeležava 10 godina poslovanja u Srbiji. Osnovana 2013. godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin