Svahili jezička radionica, Gradski Magazin

Svahili jezička radionica

U Muzeju afričke umetnosti se po prvi put organizuje Svahili jezička radionica. U martu će se svake subote održati jedna radionica i one su promotivno besplatne. Za radionice je potrebno da se pošalje prijava do 11. marta!

  • Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

Svahili, ili tačnije Kisvahili, pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike. Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama. U Tanzaniji i Keniji svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi. Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog, kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo svih veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda!

Za sve koji govore srpski, učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću: piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja,planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim partnerima u Africi, svahili je odličan izbor! Svahili – jezičke radionice će omogućiti učesnicima da savladaju osnovne reči i izraze na jedan lagan, neopterećen i interaktivan način.

Radionice u martu su promotivne i besplatne. Prijavu za radionice sa naznakom ZA SVAHILI RADIONICU možete slati na africanmuseum@gmail.com do 11. marta (u ponoć). Potrebno je popuniti i poslati prijavu sa sledećim podacima:

  •  Ime i prezime
  •  Godina rođenja
  • Kontakt telefon i e-mail
  • Zašto želite da učite svahili (kratko, do 100 reči). 

Radionice će se održavati u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Voda, 5 NAČINA ZA IZBACIVANJE VIŠKA VODE IZ ORGANIZMA: Jedna namirnica glavni je uzročnik taloženja tečnosti, Gradski Magazin

5 NAČINA ZA IZBACIVANJE VIŠKA VODE IZ ORGANIZMA: Jedna namirnica glavni je uzročnik taloženja tečnosti

Jedan od čestih problema sa kojim se mnogi suočavaju jeste nakupljanje viška tečnosti u organizmu. …

WebMind – nova medijska platforma u okviru agencije Represent Communications, Gradski Magazin

WebMind – nova medijska platforma u okviru agencije Represent Communications

Represent Communications, agencija za integrisane komunikacije, obogatila je svoj portfolio usluga novom digitalnom platformom WebMind. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin