Najnovije Vesti
sve, Sve o “Maši i Medvedu”, Gradski Magazin

Sve o “Maši i Medvedu”

Sve što niste znali o “Maši i Medvedu”

Ruski medved je dugo bio simbol moći Rusije od koje zazire Zapad, ali sada njegova crtana verzija polako osvaja svet. Ruski crtani “Maša i Medved”, pokrenut 2009. godine, sada se emituje u više od 120 zemalja uključujući SAD, navodi agencija Asošiejtid pres.

Jutjub kanal te animirane serije je medju 10 najgledanijih u svetu. Dok ruska naftna i gasna industrija posustaju pod teretom niskih cena energenata, Animakord (Animaccord) koji stoji iza “Maše i Medveda”, ima stalnih 40 odsto rasta prihoda godišnje. Crtani, inspirisan ruskom bajkom, u idiličnoj seoskoj sredini, priča o nestašnoj devojčici Maši i velikom medvedu, penzionisanom cirkuzantu koji je žrtva njenih neslanih šala.

Pravi dom serije je bivši vrtić u predgradju Moskve gde svaki od 70-tak animatora napravi dve do četiri sekunde crtanog dnevno.

Za standarde televizijskih serija to je neubičajeno sporo, ali su slike toliko detaljne s uverljivim 3-D efektima da gledaoci mogu jasno videti Mašine malecne zube. Proces je takodje i dosta skup  –  do 250.000 dolara po šestominutnoj epizodi. Animator Andrej Beljajev i po više sati radi na Mašinim facijalnim izrazima ili detaljima kao što su hrana u frižideru i cveće na poljani.

sve, Sve o “Maši i Medvedu”, Gradski Magazin
Sve o “Maši i Medvedu”

“Deca su veoma pronicljivi gledaoci. Stalno razmišljate kao da isprčate priču i pokažete scene iz novog ugla tako da se deca ne dosadjuju kada je gledaju po deseti ili stoti put”, rekao je nedavno Beljajev.

“Maša i Medved” ima korene u sovjetskoj industriji animiranog filma koja je uživala neobične slobode, navodi AP. Zvaničnici su smatrali crtaće bezazlenim pa nisu praktikovali uobičajenu strogu cenzuru. Uprkos kreativnosti crtanih filmova iz Rusije, oni su bili uglavom nepoznati van ruske sfere uticaja sve dok se “Maša i Medved” nisu probili.

Kreator “Maše i Medveda” Oleg Kuzovkov, kao i mnogi drugi ruski animatori, prešao je u Los Andjeles u vreme ekonomskih problema Rusije 90-ih, ali se vratio u zemlju 2003.

I dalje je stalno na relaciji Moskva-Los Andjeles, pošto se čitav posao pripreme serije, poput pisanja scenarija i pravljenje storibordova, obavlja u Kaliforniji.

“Nekih profesionalaca, kao što su crtači storibordova nema nigde u Moskvi”, rekao je Kuzovkov.

Kreatori “Maše i Medveda”, za razliku od drugih predstavnika ruske industrije, kažu da se ne susreću s diskriminacijom na Zapadu.

“Nema animoziteta, nema rivalstva, niko (u SAD) ne pokušava da zaštiti svoje tržište crtanih od stranih projekata. Kada vide nešto jedinstveno i neobično, nešto što nemaju, to uzimaju”, rekao je Kuzovkov.

Takodje, Animakord, za razliku od velikih ruskih kompanija, ne dobija državne subvencije. Dobio je dve dotacije za film kada je serija već napravljena, ali se kreatori “Maše i Medveda” klone novca vlade.

“Tamo postoji hijerarhija. Nisam deo toga i nisam želeo da trošim vreme laktajući se za mesto kod hranitelja”, rekao je Kuzovkov.

Zajedno s komercijalnim uspehom  –  4,3 miliona dolara prihoda u 2013. godini – došle su i nagrade.

U avgustu je Animakord postigao dogovor s Netfliksom (Netflix) da crtani bude prikazivan u SAD gde Maši glas pozajmljuje Elsi Fišer, koja je davala glas i za Agnes iz “Grozan ja” (Despicable Me).

Pored zarada od televizija i Jutjuba, “Maša i Medved” dobija 60 odsto od svih prihoda za iznajmljivanje brenda. Zahvaljujući ugovorima sa svetskim brendovima Mašino lice se nalazi na mnoštvu igračaka i proizvoda u prodavnicama širom sveta.

Kuzovkov je rekao da je zbunjen uspehom “Maše i Medveda”.

“Zamišljeno je kao lokalni proizvod po meri ruske publike, ali sa svim osobinama američke industrije poput tempa, montaže, kvaliteta slike. Atmosfera, taj televizor, telefon, sve je iz mog detinjstva. To je moj zavičaj  –  za njih je novi stil”, rekao je autor “Maše i Medveda”.

O Tamara Stević

Proveri takođe

Zoo, Papagaji uklonjeni iz zoo-vrta: Međusobno podsticali jedni druge da psuju, Gradski Magazin

Papagaji uklonjeni iz zoo-vrta: Međusobno podsticali jedni druge da psuju

Zaposleni u jednom zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji bili su prinuđeni da grupu od pet …

Mirođija, Mnogo više od začina: Niste svesni koliko je ova biljka moćna i lekovita- štiti ceo organizam, rešiće vas brojnih muka!, Gradski Magazin

Mnogo više od začina: Niste svesni koliko je ova biljka moćna i lekovita- štiti ceo organizam, rešiće vas brojnih muka!

Često je koristimo kao začin, zbog njenog aromatičnog mirisa koji je idealan dodatak jelima, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.