Rusi u prestonici, SVE VIŠE RUSA U PRESTONICI: U Srbiji primetan veći broj gostiju sa istoka, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

SVE VIŠE RUSA U PRESTONICI: U Srbiji primetan veći broj gostiju sa istoka

Otkako je Evropa uvela ekonomske sankcije Rusiji, zbog rata u Ukrajini, sve je više Rusa koji u Beogradu traže smeštaj, ali i posao.


To su najčešće programeri, stručnjaci iz oblasti digitalnog marketinga, računovodstva, farmacije, energetike i onih zanimanja koji posluju van sedišta kompanije i ne zahtvaju neposredan kontakt sa klijentom.

Mnoge firme koje su do kraja februara poslovale u Rusiji ili Ukrajini, prestale su sa delatnošću u ovim državama, zbog čega su zaposleni u tim kompanijama Srbiju videli kao tampon-zonu, odakle mogu da rade dok se situacija ne sredi. Sa druge strane, kod nas dolaze i Rusi koji putem interneta rade za zapadna preduzeća, što trenutno ne mogu da rade u svojoj domovini. Ali, ima i onih koji stižu “naslepo” i tek kad spuste kofere na srpsko tlo, razmišljaju o stanu i mogućem zaposlenju.

U Srbiji, mahom u Beograd dolaze porodice sa decom i mladi bračni partneri, gde iznajme stan i nastavljaju da rade. Kako su nam rekli u jednoj agenciji za nekretnine, Rusi najčešće zakupljuju kuće ili stanove od pedesetak kvadrata, za šta izdvajaju od 400 do 1.000 evra mesečno.

– Nemaju neke specijalne zahteve. Oni koji dolaze porodično traže da zakupe neki stan na šest meseci, jer veruju da će kriza u Ukrajini do tad proći. Važno im je da imaju parking, te stabilan i brz internet – kažu iz agencije.

Kada se skuće, Rusi se na društvenim mrežama raspituju o bankarskim transakcijama u Srbiji, da li penziju mogu da primaju u našoj zemlji, kako da zamene rublje u evre, kako da dobiju neke dokumente iz Moskve. Takođe, nije mali broj njih koji se putem interneta nude da voze, kreče, čiste, čuvaju decu, kuvaju… Uglavnom ono za šta nije potrebno dobro poznavanje našeg jezika.

– Razumem srpski, ali ga slabo govorim. Zanima me da li bih mogla dobiti posao u trgovini, magacinu, parfimeriji ili da pokušam nešto onlajn. Takođe, tražim kurseve jezika za svog sina, bićemo u Srbiji pet ili šest meseci – piše u jednom od brojnih oglasa.

PLATA 50.000 DINARA

Grašani su videli dobre prilike i u onima kojima po svaku cenu treba posao, pa na društvenim mrežama, u grupama koje prati nekoliko hiljada Rusa, traže pomoćnike pica majstora ili kuvara za platu od 50.000 dinara, a poznavanje našeg jezika nije uslov. Konobar bi dobio nešto više novca, ali mora da govori srpski. Rusi koji se jave na oglas za rad na gradilištu u okolini Beograda dobili bi dnevnicu od 3.000 dinara, dva obroka, a svaki prekovremeni sat je dodatnih 300 dinara. Naši nude i grupne kurseve srpskog jezika, za oko 4.500 mesečno po polazniku.

Izvor: PRessSerbia/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, Gradski Magazin

Kompanija Yanfeng je lider u globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Kompanija Yanfeng kontinuirano se zalaže za sprečavanje klimatskih promena, pa je treći put zaredom od …

, Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela, Gradski Magazin

Loptice od pustovane vune – odlične za masažu tela

Blagodeti vune, kao najboljeg priodnog materijala brojne su zbog lekovitih svojstava vune i njenog uticaja …

Jedan komentar

  1. Usled novonastalih dogadjaja, nista nije vise iznenadjenje. Ljudi idu i migriraju sto dalje od sopstvenih probelema pa nailaze na nove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin