Najnovije Vesti
SANU, Svečana akademija u SANU posvećena Crnjanskom, Gradski Magazin

Svečana akademija u SANU posvećena Crnjanskom

U organizaciji Odeljenja jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti, u petak, 26. oktobra, u 12 sati, u Svečanoj sali SANU biće priređena svečana akademija posvećena Milošu Crnjanskom.

Govoriće akademik Ljubomir Simović, prof. dr Radivoje Mikić, i književnik Milisav Savić, a odabrane stihove Miloša Crnjanskog govoriće dramski umetnik Nebojša Dugalić. Okupljeni će moći da čuju i tonski zapis poeme „Lament nad Beogradom” Radio Beograda, u interpretaciji samog Miloša Crnjanskog.

– Delo Miloša Crnjanskog u punoj meri reprezentuje jedan od najviših principa književnosti – videti u velikom malo, a u malom prepoznati veliko. To dokazuju gotovo svaka njegova pesma, stranica proze ili putopisa. Čitalac kao da ispred sebe ima najširu moguću fresku istorije, iznad sebe kupolu ozvezdanog kosmosa, a u isti čas je to i minijatura, ne veća od ploda trešnje iz zavičaja koja može da stane u udlanicu. Crnjanski opominjuće predstavlja ono što je blizu kao da je daleko, nepristupačno; dok o onome što još niko nije takao piše s nadom, kao da je nadohvat jagodica prstiju ruke. Otuda, čitajući Crnjanskog, nekada nismo sigurni čitamo li ukupan svet, ili čitamo – sebe. A možda je to isto. Samo smo zaboravili. Akademija posvećena Milošu Crnjanskom mali je podsetnik na zadivljujuće veliko delo – kaže povodom predstojećeg događaja dopisni član SANU književnik Goran Petrović.

Foto: Wikimedia

Izvor: PRessSerbia/Blic

 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Vladimir Gvojić, Vladimir Gvojić polaskan priznanjem Car Konstantin: Nagrada mi predstavlja više nego što mogu da opišem!, Gradski Magazin

Vladimir Gvojić polaskan priznanjem Car Konstantin: Nagrada mi predstavlja više nego što mogu da opišem!

Radi ono što voliš i uvek daj svoj maksimum reči su koje najbolje opisuju glumca …

EU proširenje  – Quo Vadis (kuda idete)?, Gradski Magazin

EU proširenje – Quo Vadis (kuda idete)?

Koji su trenutni izazovi sa kojima se suočava Zapadni Balkan i kakvo je stanje sa …

Jedan komentar

  1. Jedan od mojih omiljenih pisaca svih vremena!

Leave a Reply

Your email address will not be published.