Svečano otvaranje sajma ECO EXPO 2015

Foto: Novosti

Svečano otvaranje sajma ECO EXPO 2015 – Četvrtak, 19. mart, 11:00h TC Stadion, 3. sprat, Zaplanjska 32

OTPAD NIJE ĐUBRE! Konferencija: Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom i ECO EXPO 2015

Da li je otpadu mesto na deponiji, bez izuzetka? Da li ga i kako možemo iskoristiti na ekonomski isplativ način? Da li je procenjeni godišnji promet od 1 milijarde evra na tržištu otpada u Srbiji – realan i kako ga ostvariti?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja imaćete priliku da čujete u okviru dvodnevne konferencije „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ koja će biti otvorena 19. marta 2015. godine u 10.30h u TC Stadionu, na 4. spratu, dok će na 3. spratu, u 11:00h biti održano svečano otvaranje međunarodnog sajma energetike i zaštite životne sredine – ECO EXPO 2015.

Konferenciju „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ organizuju Ministarstvo privrede i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u okviru Eco Expo sajma, uz podršku Nemačke Vlade koju sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Foruma Srbija Nemačka, Privredne komore Srbije i Privredne komore Zelene Srbije.

U okviru svečanog otvaranja Konferencije, prisutnima će se obratiti:

  • Željko Sertić, ministar privrede Republike Srbije
  • Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije
  • E. Hajnc Vilhelm, ambasador Savezne Republike Nemačke
  • Marko Čadež, predsednik Foruma Srbija Nemačka
  • Rajner Frojnd, ataše, Delegacija Evropske unije u Srbiji
  • Klaus Šmit, vođa GIZ projekta „IMPACT – Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“
  • Saša Mihajlović, predsednik Privredne komore Zelene Srbije

Konferencija Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ kao i ECO Expo sajam trajaće dva dana, 19. i 20. marta u TC Stadion, i pružiće informacije o najnovijim trendovima i ekonomski isplativim modelima upravljanja otpadom, koji su priuštivi svim građanima i koji su skladu sa zaštitom životne sredine.

Zemlja partner ovogodišnjeg ECO Expo sajma i konferencije o cirkularnoj ekonomiji i upravljanju otpadom je Nemačka, čiji će predstavnici, udruženje reciklera iz Nemačke – Retech, izložiti svoja iskustva i znanja iz oblasti reciklaže i upravljanja otpadom. Razmena iskustava i stručna podrška omogućiće Srbiji da izbegne greške koje su napravile zemlje EU prilikom uspostavljanja sistema za upravljanje otpadom. Konferencija će poslužiti kao platforma za ostvarivanje saradnje i partnerstva između Nemačke i Srbije u oblasti reciklaže i ponovne upotrebe otpada.

O cirkularnoj ekonomiji:

Cirkularna ekonomija podrazumeva reciklažu i vraćanje u upotrebu svih materijala iz otpada u privredu i u energetske svrhe. To je sasvim drugačiji koncept razmišljanja i tretiranja otpada od pukog odlaganja na deponije. Deponovanjem se gubi vrednost materijala sadržanih u otpadu, a samim tim i novac potreban za proizvodnju novih proizvoda. Koncept cirkularne ekonomije se zalaže najpre za smanjivanje stvaranja otpada, njegovu ponovnu upotrebu putem reciklaže i stvaranje energije iz otpada. Ovakav koncept štedi resurse, energiju, stvara dodatne vrednosti kao što su zdravija i čistija životna sredine, nova radna mesta u reciklažnoj industriji i profit. Smatra se da je cirkularna ekonomija prilika za zemlje u razvoju da preskoče neke korake koji su predstavljani kao neophodni u preko trideset godina dugom razvoju sistema upravljanja otpadom od strane ekonomski razvijenih/industrijalizovanih zemalja, koje su pratile tradicionalni linearni ekonomski put.

O GIZ-u:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 15 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,6 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA, Gradski Magazin

NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

, Promocija MotorLanda u Vespa Baru, Gradski Magazin

Promocija MotorLanda u Vespa Baru

AK Kompresor organizovala je promociju MotorLanda u Vespa Baru, novog prodajnog salona i servisa za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin