IndiaSerbia, Svečano otvorena izložba IndiaSerbia, Gradski Magazin

Svečano otvorena izložba IndiaSerbia

IndiaSerbia izložba učvrstila odnose između omladine Srbije i Indije

U organizaciji Exit fondacije i Ambasade Indije, u četvrtak, 26. februar 2015 u 19h, je otvorena izložba 50 najboljih radova na prvom foto-takmičenju IndiaSerbia 2014. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. U pitanju je zajednički projekat Ambasade Indije u Srbiji, Exit fondacije, organizacije Brand Serbia i IdeaWorks Design & Strategy, zamišljen da dodatno ojača odnose između naroda, profesionalaca i institucija Indije i Srbije. Izložba koja prikazuje najbolje fotografije ovog takmičenja i pruža zanimljive uvide, te vrednu foto dokumentaciju iz Indije i Srbije, biće otvorena do 14. marta ove godine.

„Dok čestitamo pobednicima i drugim učesnicima foto-takmičenja, nadamo se da će ova izložba pomoći da se približe raznovrsne kulture dve veličanstvene nacije i da će doprineti našem boljem razumevanju. Izabrane fotografije ćemo sa zadovoljstvom pokloniti Turističkoj organizaciji Srbije za svrhu promocije turizma Srbije. Zahvaljujem se Exit fondaciji za organizaciju izložbe kao i Etihad Airways i Turističkom predstavništvu Indije u Frankfurtu na sponzorstvu takmičenja”, izjavila je povodom ove saradnje Ambasadorka Indije u Srbiji Nj.E. Narinder Čahuan.

 EXIT kao jedan od najpoznatijih modernih srpskih brendova aktivno radi na promociji dobrog imena Srbije u svetu. Nedavno smo osnovali specijalizovanu organizaciju Brand Serbia koja, zajedno sa međunarodnim partnerima, sprovodi IndiaSerbia, prvi projekat za promociju Srbije i njeno povezivanje sa Indijom kroz ljude tj. slobodno učešće građana obe zemlje u zajedničkim takmičenjima i projektima. Bila nam je čast sarađivati sa firmom TheIdeaWorks iz Indije, povezane sa Incredibe India, svetski poznatom kampanjom za nacionalno turističko brendiranje“ – izjavio je Ivan M. Petrović, izvršni menadžer Exit fondacije i dodao da je Incredible India proglašena za najbolju kampanju za nacionalno turističko brendiranje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

 U ime institucije koja je izložbu ugostila, prisutnima se obratila i direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Ljiljana Miletić Abramović: „Prepoznali smo veliki kreativni potencijal ove ideje kao i mogućnost otvaranja novih kulturnih i komunikacijskih tokova među mladim ljudima naših zemalja. Želeli smo da, kao kulturna institucija od nacionalnog značaja, u duhu tradicionalno dobrih odnosa Indije i Srbije, doprinesemo daljem razvoju naše prijateljske saradnje i u oblasti kulture. Značajna je inicijativa za ovu akciju od strane Exita, svetski prepoznatljivog brenda koji je uspeo da na najbolji način afirmiše Srbiju“.

Autor najboljeg rada iz Srbije, Zoltan Bisak osvojio je glavnu nagradu i put u Indiju, u kojoj je boravio prošlog meseca, dok će autor najboljeg rada iz Indije, Samir Basu boraviti u Srbiji ovog leta kada će posetiti i Exit festival, zajedno sa ostalih 20 finalista konkursa. „Bilo mi je potrebno nekoliko nedelja da saberem utiske sa putovanja u Indiju prošlog meseca i mislim da ću pod utiscima ostati još dugo vremena. Najviše sam oduševljen ljudima, njihovim dobrim raspoloženjem i prijatnošću prema strancima. Vratio sam se sa mnogo lepih uspomena i novih prijateljstava, te bih se zahvalio organizatorima i sponzorima takmičenja što su mi omogučili ostvarenje jednog od mojih snova, a to je putovanje u Indiju” – rekao je Zoltan Bisak, autor pobedničke fotografije iz Srbije.

IndiaSerbia, Svečano otvorena izložba IndiaSerbia, Gradski Magazin

Desetočlani žiri činilo je po pet istaknutih fotografa iz Indije i Srbije, a na konkurs je dospelo više od 1500 fotografija. „Mi, članovi žirija smo imali privilegiju i slatke muke, da od velikog broja pristiglih fotografija (1500 prijava) prvo dođemo do najboljih 50, a potom da proglasimo pobednike. Nažalost, morali smo da se opredelimo za po jednu fotografiju Srbije i Indije. Nadam se da će konkurs postati tradicionalan, i time još više ojačati prijateljske veze naše dve zemlje“, reči su Dragana Kujundžića, poznatog profesionalnog fotografa i člana žirija.

Odnosi Indije i Srbije su tradicionalno bili bliski i prijateljski još od doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Prijateljstvo je značajno ojačano kada su tadašnji lideri oba naroda Džavaharlal Pandit Nehru i Josip Broz Tito zajedno osnovali Pokret nesvrstanih. Danas ulice u gradovima Indije i Srbije nose naziv po imenima ovih državnika kao sećanje na to slavno doba. Nakon raspada Jugoslavije tokom ranih devedesetih godina i tokom ponovnog nastanka države Srbije, koja je unela svoj suverenitet u osnivanje Jugoslavije 1918, ti rani prijateljski odnosi i saradnja i dalje predstavljaju osnovu za dobre odnose između dveju država.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Aquaworld Resort Budapest je idealan izbog za beg od vreline!, Gradski Magazin

Aquaworld Resort Budapest je idealan izbog za beg od vreline!

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

, Osećaj komfora u malim enterijerima, Gradski Magazin

Osećaj komfora u malim enterijerima

Uređenje malih prostorija može biti izazov, ali adekvatno planiranje je prilika za uživanje i buđenje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin