, Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“  na rođendan Davorina Popovića, Gradski Magazin

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“ na rođendan Davorina Popovića

, Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“  na rođendan Davorina Popovića, Gradski MagazinPeto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam (D’n’R) biće održano od 22. do 25. septembra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu.

Pod sloganom „Peti D’n’R = čista Petica“, i ove godine posetioce očekuje veliki broj premijera, zanimljiv i raznovrstan takmičarski program, nove interesantne muzičke knjige, atraktivne tribinske teme i učesnici koji su obeležili deo istorije regionalne muzičke scene.

U takmičarskoj selekciji je čak 15 filmova, od kojih će 13 domaća publika imati prilike da pogleda premijerno. S ponosom najavljujemo svetsku premijeru filma o najvažnijoj jugoslovenskoj grupi, sastavu „Indexi“. Posebno emotivan momenat je činjenica da će film biti prikazan 23. septembra, na dan rođenja Davorina Popovića, pevača grupe „Indexi“.

U revijalnom programu posetioce će imati prilike da pogledaju ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu koji je tokom 20. veka fotografisao najveće svetske rok zvezde, kao i priču o živoj legendi ex-yu i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim zagrebačkim scenama.

Na programu su i dokumentarac o nastupu sastava „Repetitor“ u Centralnom zatvoru, priča o legendarnom Tusti iz KUD Idijota, zatim priča o bioskopu sa ( nekada) najvećim platnom na Balkanu a sada centru urbane kulture, „Kinu ’Šiška- 10 let’“… Publika koja dođe na peto izdanje D’n’R festivala imaće priliku da prođe kroz 70 godina života najekstavagantnije pojave na sceni bivše države, čuvenog doktora za rokenrol Milića Vukašinovića. Tu su, takođe, i priča o svojevrsnom hodočašću makedonskih repera u Njujorku, o Viktoriji iz Rock kampa za devojčice, kao i priča Gorana Bareta direktno u kameru, bez dlake na jeziku…

U okviru programa Notabook stižu tri nove knjige – „Pola veka subotičke popularne muzike“, „Bunt dece socijalizma“ i „Sve bio je ritam“.

S ponosom ćemo prvi put u Beogradu predstaviti knjigu Dušana Vesića “Bunt dece socijalizma – priča o novom talasu”, koja govori o prvoj generaciji muzičara novog talasa i neizmernom, sveobuhvatnom, vanvremenskom uticaju koji su akteri priče ostvarili.

Knjiga bubnjara „Azre“, Borisa Leinera „Sve bio je ritam“ biće, u skladu sa kovid okolnostima, predstavljena online, uz ekskluzivnu mogućnost kupovine knjige u ograničenom tiražu tokom trajanja promocije.

Peti Dok’n’Ritam u vremenima ko-vidljivim, učiniće vidljivim snagu duha, umetnike svesne svog integriteta i odgovornosti koje nose poruke koje šalju.

O nagradi koju dotira Filmski Centar Srbije ove godine odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Milorad Milinković, dramaturg, filmski i muzički kritičar Aleksandar Janković i muzičar i glumac Mario Knezović, frontmen sastava „Zoster“.

U okviru saradnje sa Bunt Rok Festivalom, koncertom beogradskog sastava „Viva Vops“ 25. septembra biće svečano zatvoren peto izdanje festivala D’n’R.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

***

O festivalu

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam ( D’N’R) je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u Domu kulture Studentski grad, koji je tada bio glavni organizator festivala.

Prošle godine festival je održan na dve lokacije – u Domu omladine i Dorćol Platzu.

Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade – nagradu žirija i nagradu publike, takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika.

Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda FCS i donatora.

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaralaca koji učešćem na tribinama i tematskim panelima doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.

Posebni programi unutar festivala na svaki način su fokusirani na ovu oblast: program Notabook donosi promocije i predstavljanja muzičkih knjiga, a sekcija Work in Progress posvećena je muzičkim dokumentarcima nacionalne produkcije. Novost koja odvaja D’n’R od sličnih festivala, jeste da se u ulogama učesnika u razgovoru, a ponekad i u ulozi moderatora u programima, neretko pojavljuju poznati muzičari kojima je ova vrsta nastupa poseban izazov.

Promovisanje i afirmacija novog žanra – podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte – u svetu je već izuzetno aktuelni žanr; muzički dokumentarac ovenčan je sa tri Oskara u prethodnih sedam godina. Poslednjih desetak godina u regionu snimljeno je i snima se sve veći broj muzičkih dokumentaraca, a u susednim državama se održavaju veoma posećeni festivali ovog tipa.

– U Srbiji je ovo prvi takav festival, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu D’n’R festivala, koji će u svojoj DNK sadržati dokumente našeg ritma – kaže Sandra Rančić, autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala DNR.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

, Uživanje u prazničnoj trpezi, Gradski Magazin

Uživanje u prazničnoj trpezi

Uskršnji praznici su vreme radosti, obnove i zajedništva. Jedan od najlepših načina da se ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin