, SVETSKI DAN KNEDLI – TRADICIJA KOJA PREKO 2000 GODINA ČEKA SVOJ DAN, Gradski Magazin

SVETSKI DAN KNEDLI – TRADICIJA KOJA PREKO 2000 GODINA ČEKA SVOJ DAN

, SVETSKI DAN KNEDLI – TRADICIJA KOJA PREKO 2000 GODINA ČEKA SVOJ DAN, Gradski MagazinNakon više od 2 hiljade godina, koliko ljudi u Evropi uživaju u knedlama, iz Srbije je pokrenuta inicijativa  da ovo tradicionalno jelo dobije svoj svetski dan. Ideja kreće iz Beograda , a za cilj ima očuvanje i slavu tradicionalne poslastice u celom svetu. Toga dana će se slaviti i sve one naše radosti iz detinjstva u kojima smo uz knedle uživali!

Biće to dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su marljivo spremali knedle, prenosili recepte s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju!

Svake godine u svetu se obeležava preko 1500 različitih svetskih dana poput Svetskog dana kafe, čokolade, pice, palačinki i drugih jela ili proizvoda, a nakon desetina vekova od kada su knedle po prvi put napravljene došao je red i na njih da dobiju svoj svetski dan.

Knedle predstavljaju jedno od najstarijih jela na svetu, na kojima su odrasle stotine generacija u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i ostalim evropskim zemljama.Čak je i car Ferdinand obožavao ovo jelo i na zapovest je morao da ih dobije bez obzira koje je godišnje doba u pitanju i ima li adekvatnog voća ili ne. Danas milioni ljudi iz pomenutih zemalja žive u maltene svakoj državi na svetu, a to je više nego dobra osnova da se „Svetski dan knedli“ može proslavljati na svim kontinentima i prilika da se prisetimo naših korena i zavičaja.

Ovaj dan će ujedno biti i prilika da se zajedno sa svojim najmilijima ili prijateljima okupimo za istim stolom, dok će novim generacijama pomoći da nastave očuvanje starih i proverenih vrednosti.

Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli,od 18 do 28 avgusta 2020 god. možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji beogradskih, slatkih i prepoznatljivih knedli .

I ukoliko niste znali koliko je to dug period koliko postoje knedle zamislite samo da se planeta Zemlja oko svoje ose okrenula više od 730 hiljada puta od kad su nastale prve knedle

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

, Uživanje u prazničnoj trpezi, Gradski Magazin

Uživanje u prazničnoj trpezi

Uskršnji praznici su vreme radosti, obnove i zajedništva. Jedan od najlepših načina da se ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin