spavanja, Svetski dan spavanja, Gradski Magazin

Svetski dan spavanja

Izvor: N1 Foto: ellemilla.be

Danas se obeležava Svetski dan spavanja.

Ovaj neobičan dan se obeležava od 2008. godina sa ciljem ukazivanja na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, društvenog života i sigurne vožnje. Obeležava se svakog marta, poslednjeg petka nakon pune dve nedelje u mesecu.

Ovogodišnji slogan je: ‘When sleep is sound, health and happiness abound‘.

Ovim činom Svetski savez medicine sna žele da smanje probleme sna kroz bolju prevenciju i lečenje poremećaja spavanja. Poremećaji sna, kao što su pospanost i nesanica su globalna epidemija koje preti zdravlju i kvalitetu života, tvrde stručnjaci.

spavanja, Svetski dan spavanja, Gradski Magazin

San je važan faktor za ljudsko blagostanje, a ima direktan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje kako odraslih, tako i dece. San je potreba i privilegija, ali često je ugrožena zbog navika savremenog života. Spavanje je prirodno, periodično i fiziološki reverzibilno stanje umanjene budnosti, koje karakterišu smanjena percepcija i reagovanje na spoljašnje draži. Ono je praćeno kompleksnim bihejvioralnim (hrkanje, mrmljanje, okretanje u krevetu itd.) i biološkim procesima (izmena srčane frekvencije, disanja, lučenja hormona itd.).

Može se definisati i kao nesvesno stanje iz koga se osoba može probuditi senzornim ili drugim dražima, i u tom smislu se razlikuje od kome, koja je takođe nesvesno stanje, ali se iz nje na ovaj način ne može probuditi. Spavanje je univerzalni oblik ponašanja koji se javlja kod svih životinjskih vrsta, od insekata do sisara. Iako spavanje već vekovima fascinira ljude i predmet je konstantnog istraživanja od strane mnogih naučnih disciplina, njegove fiziološke funkcije nisu sasvim poznate i u velikoj meri se mogu podvesti pod hipoteze, iako čovek spavajući provede približno trećinu života. Ono je od posebne važnosti za psihijatriju jer se gotovo sve psihijatrijske bolesti između ostalog manifestuju nekim oblikom poremećaja spavanja, pa su ovi poremećaji često u sklopu standardizovanih dijagnostičkih kriterijuma za određene psihijatrijske bolesti.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!, Gradski Magazin

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!

Brojne organizacije sa platnog spiska Rokfeler fondacije, ne štede ni novac ni ljudstvo, a sve …

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest, Gradski Magazin

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin