Terezin, „Terezin – beskonačno vreme u tišini“ u Kuli Nebojša, Gradski Magazin

„Terezin – beskonačno vreme u tišini“ u Kuli Nebojša

Foto: Novosti

U godini obeležavanja stogodišnjice od početka prvog svetskog rata biće održan multimedijalni program „Terezin – beskonačno vreme u tišini“ u Kuli Nebojša na Donjem gradu Beogradske tvrđave, 5. decembra 2014. godine. Ovaj multimedijalni događaj biće posvećen tamnovanju Gavrila Principa i ostalih političkih osuđenika „Mlade Bosne“ u tamnici u Terezinu u Češkoj.

Pomoću vizuelnih efekata i scenografije biće prikazan prostor tamnice u Terezinu, u kojoj je robijao i umro Gavrilo Princip, kao njen najpoznatiji zatvorenik. Osim njega, tu su boravila i druga dva atentatora: Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež, sva trojica od 5. decembra 1914. godine. Ambijentalna instalacija i audio vizuelni rad u aneksu i na prvom nivou Kule Nebojša poslužiće kao „scena“ za povezivanje dve političke tamnice: Kule Nebojša, koja je u XVIII i u prvoj polovini XIX veka predstavljala „mračni simbol Beograda“, i najpoznatije češke tamnice (kasnije koncentracioni logor) u kojoj je, između ostalih, stradao i Princip. Istovremeno, deo ove postavke biće i scena za prikazivanje dokumentarnog materijala, proze i poezije u vezi sa tamnovanjem. Program realizuju Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“, uz podršku „Dunavfesta.“ Autor multimedijalnog performansa je reditelj Nebojša Bradić. Ulaz je besplatan.

Sarajevo 1914.

Zatvor u Terezinu bio je mesto u kom je Princip tamnovao zbog atentata na Franca Ferdinanda. Na zidu tamničke ćelije Princip je noktima urezao stihove: “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu.” U Terezinu je napisao i svoj jedini sačuvani literarni rad, koji je nosio političku poruku. Shvativši da mu nema izlaska iz tamnice, Princip je stihove urezao sopstvenim noktima na limenoj činiji (manjerki). Zabeleženo je da je jedine sačuvane stihove ispisao kašikom, i to šifrovanim robijaškim slovima, kao poruku ostalim zatočenicima. Pesma je prvi put objavljena 17. marta 1919. godine, posle Prvog svetskog rata, u “Zvonu”, pod naslovom “Sarajevski atentat 1914.”

 Tromo se vreme vuče
I ničeg novog nema,
Danas sve ko juče
Sutra se isto sprema.
I mesto da smo u ratu
Dok bojne trube ječe,
Evo nas u kazamatu,
Na nama lanci zveče.
Svaki dan isti život
Pogažen, zgnječen i strt.
Ja nijesam idiot –
Pa to je za mene smrt.
Al’ pravo je rekao pre
Žerajić soko sivi:
“Ko hoće da živi nek mre,
Ko hoće da mre nek živi!”

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin